Wil je dat heerlijke gevoel van verwondering en spanning terug?

’s-Nachts lig je voor de zoveelste keer na te denken over alweer iemand die niet goed functioneert op je werk, over zaken die je al te vaak zelf hebt gedaan en waar je eigenlijk het geduld niet meer voor op wilt brengen. Je vraagt je af of dit het nou is waar je al die jaren voor hebt gewerkt. Je gaat mee in de waan van de dag. Je voelt de sleur, bent niet echt gezellig voor je omgeving.

Er zijn vijf geheimen waardoor je dat heerlijke gevoel van verwondering, spanning voor iets nieuws en passie weer terug krijgt. En dat is nodig want sleur is ook een waarschuwing dat de kans op fouten aanwezig is.

 

Geheim 1 Begin iedere ochtend met een ritueel, zoals het schrijven van morning pages, een stevige ochtendwandeling en daarna een rustig ontbijt. Niet vijf minuten, maar neem de tijd. Anderhalf uur voor jezelf in de ochtend doet wonderen voor een positief gevoel de rest van de dag. Door het schrijven van morning pages maak je je hoofd leeg en ontstaat orde in gedachten. De wandeling (voor zover mogelijk door de natuur) zorgt voor aarding. Dat doet sporten ook doordat je beter in je lijf komt, en dus uit je hoofd gaat. Een rustig ontbijt geeft energie voor een goed begin van de dag. Moet je hiervoor nog vroeger je bed uit, weet dan dat deze dingen je meer energie geven voor de rest van de dag dan dat laatste uurtje omkeren en dommelen in je bed. Dat is ook zo met meditatie.

 

Geheim 2 Delegeer met een duidelijke visie. Wanneer heb jij voor het laatst je visie onder de loep genomen? Kun je in drie woorden, of waarden, zeggen wat voor jou belangrijk is in je bedrijf? Een visie ontwikkelt zich doordat je in contact bent met klanten en de ontwikkelingen in de wereld en het is belangrijk dat je medewerkers die waarden toepassen in alles wat ze doen en tegelijk dat ze dat op hun eigen manier doen. Zo voelen ze zich verbonden met jouw waarden, maar hebben ze de vrijheid om daar zelf invulling aan te geven.   Delegeer alles wat voor jou als sleur voelt. Dat is onder andere omdat jij het al weet. Ontneem hen niet de kans om het ook te leren.

 

Geheim 3 Doe iets nieuws. Nu je meer delegeert heb jij tijd over voor nieuwe dingen. Herinner je je dat gevoel nog van verwondering, ontdekking, en ontwikkeling, het gevoel dat je dacht iets niet te kunnen en het na verloop van tijd onder de knie had. Herinner je je nog hoeveel energie dat gaf. Je hebt niet minder energie omdat je inmiddels vijftig bent, maar omdat je meer complexiteit op je bord hebt en meer ballen in de lucht houdt, zonder dat je iets nieuws ontwikkelt. Ga iets nieuws doen. Het mag alles zijn, als jij er maar een geweldig gevoel door krijgt. En lijkt het op dit moment nutteloos, dan is dat maar zo. Zo begon Steve Jobs ook met het leren van kalligrafie en pas jaren later ontwikkelde hij Apple, de eerste computer met verschillende lettertypen, wat hij niet kon voorzien toen hij er aan begon.

 

Geheim 4 Geef extra aandacht aan je uiterlijk. Niet voor iemand anders, maar voor jezelf. Ga naar pedicure, manicure, koop nieuwe make-up (gooi de oude aan de kant), ga naar een masseur, ga naar de kapper. Laat je verwennen en verwen jezelf. Neem de tijd voor jezelf. Geen alcohol, niet roken, niet vet eten, maar jezelf mooi maken en mooi voelen, buiten lopen, uitslapen, fietsen al die dingen die je zou doen op een kuurvakantie. Echt op kuurvakantie gaan mag natuurlijk ook. En doe het vooral lekker alleen, in jouw cocon zodat je even geen energie hoeft weg te geven aan anderen maar alles op jou is gericht.

 

Geheim 5 Blok tijd in je agenda voor sociale contacten. Heb je al te lang geen tijd meer gehad voor sociale contacten of echte aandacht voor je familie? Blok tijd voor ze, verheug je op leuke uitjes. Als je de tijd blokt en hen dat laat weten, desnoods met een slag om de arm en een tweede optie (voor je werk heb je ook altijd een plan B dus hiervoor ook), dan kom je vanzelf op leuke ideeën om te doen. Echte aandacht begint bij de tijd blokken en de wens uitspreken om tijd met je vriendin of zoon of dochter door te brengen, een op een. Of wil je weer eens lachen met een groep vriendinnen, maak een app-groep aan en gooi het in de groep, plan een realistische datum voor alle agenda’s en een duidelijke tijd en je zult zien dat er iets moois ontstaat. Wees duidelijk in je intentie!

 

Dit waren vijf tips om je oude energie weer terug te krijgen, uit de sleur en terug naar dat heerlijke gevoel. Wedden dat je binnenkort iets nieuws ontdekt.

 

Laat me weten wat jouw geheim is, mail me op elodie@elodievansytzama.nl

 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn.