Wie is jouw nachtmerrie?

Probeer jij nu ook eerst te denken aan klanten en mensen die iets verder van je af staan? Weet je dat je nachtmerrie meestal degene is die je het meest na staat.

 

Degene bij wie je altijd in de emotie schiet.

 

Bijvoorbeeld je moeder.

 

Waarom, omdat die aanhaakt op je meest fundamentele rode knop.

 

Niet omdat ze dat bewust doet, maar omdat jouw rode knop er niet voor niets is.

 

Het is alweer een tijd geleden dat ik deze rode knop heb getackeld, want dat kan, je kunt erover heen groeien.

 

Dat doe je door de tijger in de bek te kijken, de tijger is de rode knop. Omdat het een patroon is dat je leven al bestaat, kan een objectieve buitenstaander helpen om de tijger te kunnen zien. Een goede vriendin die toevallig het gesprek aanhoort, of een coach die je goed kent.

 

Stap twee is dat je je afvraagt waarom jij heftig op de tijger reageert, want dat is wat een rode knop betekent.

 

En als derde kijk je als uit een helikopter naar de dynamiek tussen jullie beiden.

 

Het is tien jaar geleden, de kinderen waren nog klein. Ik vertelde over mijn werkdag die dag en hoe boodschappen en eten klaarmaken erbij in waren geschoten. Ik hoopte natuurlijk dat ze zou zeggen ‘geen zorg, ik heb alles bij me, we koken gezellig samen.’ Maar ze zei, ‘werk jij niet te hard? zo meteen wordt je ziek’.

 

Ik was als door een wesp gestoken! ‘Nee,’ dacht ik, maar ik zei het niet: ‘ik werk niet te hard, ik vind mijn werk leuk, krijg voldoening èn brood op de plank voor een goed leven met mijn zonen. Ik zei, waarschijnlijk ijzig, ‘het spijt me, we eten dus later.’

 

Vanuit de derde persoon bezien maakte ze zich natuurlijk gewoon zorgen en vanuit mij gezien is dat natuurlijk alleen maar heel warm en zorgzaam van haar.

 

We hebben er niets aan om onze rode knoppen te laten triggeren, het leidt af van waar het echt om gaat. Als je het leven wilt leiden waar jij voor kiest het werk wilt doen dat jij leuk vindt en een goede relatie wilt met je familie, is dat waar je focus op ligt.

 

De rode knop verloor haar werking.

 

Wil jij ook niet meer afgeleid worden door rode knoppen en andere communicatie strubbelingen. Wil jij ook liever een constructief gesprek over belangrijkere dingen, juist in deze tijd waarin van alles verandert en we een heleboel dingen te bespreken hebben. Niet alleen met onze familie, maar op het werk, met collega’s en klanten.

 

Doe hier de Quiz ‘welke blinde vlekken heb jij als onderhandelaar?’

 

Laat het me weten en maak en afspraak voor een intake gesprek met me.

 

Ik help je graag om een natuurlijk leider en onderhandelaar te worden.

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk