Wat hebben Darwin, de Dalai Lama en Roger Fisher gemeen?

Darwin zei dat degenen die zich het makkelijkst kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden het best overleven.

Hij benoemde dat mensen die het beste kunnen samenwerken en groepen die het grootste aantal mensen met empathie, altruïsme en compassie hebben, het succesvolst zijn.

Je hoeft met je team of omgeving dus niet allemaal hetzelfde te doen, juist niet. Inhoudelijk wil je misschien wel andere dingen, tegenovergestelde dingen, maar de essentie is luisteren naar elkaar en proberen er samen uit te komen zodat de uitkomst voor iedereen optimaal is.

Zo is het ook met onderhandelen en daarom wil ik dat graag met je delen. De tijd dat iemand het besloot en anderen volgden is voorbij, hoe hard sommige onderhandelaars vooral uit bepaalde landen je dat ook nog willen laten geloven. Als je doet wat Darwin zei, zul je ook hen meekrijgen.

Dat is niet soft, het is keihard want het vergt empathie en compassie en dat vergt moed. Denk maar aan de Dalai Lama die beiden vertegenwoordigt. Hij bakt geen zoete broodjes, maar spreekt harde en duidelijke taal. Hij heeft een enorme innerpersoonlijke macht zoals dat heet.

We weten dit ook uit teams in topsport. Individuen uit die teams zijn briljant in hun sport en worden daarom geselecteerd.

De teams die zich hebben ontwikkeld in vriendelijkheid en compassie en die elkaars diversiteit omarmen maken het verschil tussen goed en ‘great’. Niet degenen die de ander het licht niet in de ogen gunnen.

Groepen bestaand uit mensen die alleen met zichzelf bezig zijn verliezen meer.

Waarom?

Omdat mensen die willen winnen, blij zijn als er iemand uitvalt of niet mee komt. Dan is er één iemand minder in de race om van te hoeven te winnen.

Egoïsten of zelfs ‘bullies’ winnen heus een paar ronden, maar ze winnen zelden de wedstrijd.

In een onderhandeling lopen mensen weg, ze hebben er geen zin meer in of zijn de allerslechtste ambassadeurs later.

Het zijn de teamspelers met compassie die winnen en blijven winnen.

Of in de taal van Roger Fisher van Harvard: ‘if you disagree you don’t have to be disagreeable’.

Meer weten over onderhandelen en hoe jij dit kunt doen zonder toe te geven en met optimaal resultaat?

Meld je dan vandaag nog aan voor de online workshop “Onderhandel je weg uit de Misère’, de misère van je steeds laten overrulen in een onderhandeling, maar ook de misère van het thuiswerken en als het niet gaat zoals jij wilt.

Het wordt beter als je dit weet!

Meld je hier aan.

Groeten

Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn.