Wat drijft jou?

Simon Sinek is in Nederland en duizenden ondernemers komen naar hem luisteren. Hij is antropoloog en onderzoekt hoe mensen in organisaties functioneren, wat ze missen en hoe het beter kan. William Ury is ook antropoloog. Hij is de bedenker van Harvard Onderhandelen en schrijver van ‘Getting to Yes’.

Antropologie is dus best een zinvolle studie met een goed inkomen in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maar daarover gaat dit niet. Ik zie een overeenkomst tussen de ideeën van deze twee wereldberoemde antropologen!

Hun boodschap is dat ons geluk bepaald wordt door de relaties die we met mensen aan kunnen gaan. En niet alleen ons geluk, ook de innovatie in bedrijven, het oplossen van oorlogen of voorkomen daarvan, en het oplossen van de grote uitdagingen van onze tijd.

Sommigen denken dat dit taken zijn voor slechts een aantal van ons, alleen die paar mensen die onderhandelen aan de grote tafels zoals presidenten en misschien een paar CEO’s van multinationals. Niets is minder waar.

Ieder van ons heeft invloed op zijn of haar omgeving. Ieder van ons draagt bij. Zelfs als je niets doet zijn er mensen om je heen die zich met je bezighouden, omdat ze zich afvragen waarom je niets doet. Zo zijn mensen namelijk ontworpen, zo zitten we in elkaar of we willen of niet.

Kortom in alles wat je doet lever je een bijdrage, prettig of minder prettig. De motor van de bijdrage ben jezelf, het is wat jij wilt, kunt, leert, overweegt, je afvraagt en deelt met de mensen om je heen. En de richting waarin je dat doet wordt bepaald door wat je drijft.

De drijfveer van Simon Sinek is mensen inspireren. Van William Ury denk ik dat het verbinding maken is.
Wat is jouw drijfveer? Als je deze goed kent kun je een ‘Purposefull leader’ zijn.

Mijn drijfveer is mensen in contact brengen met hun drijfveer zodat ze voelen dat ze richting hebben, niet zwalken en stevig staan in de wereld. En om die drijfveer te laten schitteren ondanks of dankzij obstakels.

Werken vanuit je drijfveer draagt bij aan oprechte authentieke sterke relaties waardoor we meer impact kunnen maken in samenwerking, dus meer voldoening en plezier. Want uiteindelijk gaat het toch niet om de winst van morgen, maar om het leven te leven zo goed als je kunt.

Heb je het gevoel dat je leven oppervlakkig is en je het anders bedacht had, voel je weerstand of heb je plannen maar stel je ze steeds uit?
Wil je weer plezier en voldoening voelen met bakken energie? Neem dan contact met me op of download eerst het ebook leiderschap.

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten