Waarom creativiteit en lummeltijd zo belangrijk voor je zijn, het verschil tussen Complicated en Complex thinking en ZEVEN tips voor optimale waardecreatie met je onderbewuste schildpaddenbrein

Je hebt mensen die uitzoeken waarom dingen niet werken, door een paadje af te lopen en dan het antwoord vinden. Als het om zeer ingewikkelde en meerdere mogelijke paadjes gaat wordt deze manier van denken Complicated thinking genoemd (de vertaling is te lelijk dus ik laat het in het Engels). Voor het beroep van advocaten, artsen, accountants, ingenieurs en andere kennisspecialisten is dit de basis. Hun beroep is gebaseerd op kennis van de paadjes en hun toepassing. Dit aspect van het werk vergt eigenlijk geen creativeit. Dit doe je met je snelle analytische brein, noem het je Hazenbrein. 

En er zijn mensen zoals jij die met kennis nieuwe dingen bedenken. Door te associëren met je kennis van andere onderwerpen, of met kennis van andere mensen, bedenk je nieuwe paadjes. Deze manier van denken wordt ‘Complex thinking genoemd, het ìs creativiteit. Dit doe je met je langzame brein, noem het het Schildpaddenbrein. En overigens is het niet zo langzaam, dat lees je verderop. 

Als je je vak verstaat, de ‘paadjes kent’, kun je met hard werken tot oplossingen komen in het Complicated veld.

Om Complex te denken heb je iets anders nodig dan hard werken, je moet vrij kunnen denken. Dat vergt tijd en ruimte, lummeltijd noemde mijn moeder dat vroeger. Ik hoor je denken die heb ik niet. 

En dit is de catch 22 

Als je complex kunt denken, kun je ook complicated denken, maar dat vind je minder interessant. Bovendien is niet alles vastgelegd in paadjes, de wereld om je heen is te complex om je daartoe te beperken en snakt naar nieuwe ideeën en nieuwe manieren van denken. Daarom probeer je het af en toe toch te doen. 

Dit schrijf ik voor jou zodat je bewuster gebruik kunt maken van jouw twee manieren van denken. Zo ben je creatiever.  

Het schilpaddenbrein is je onderbewuste. Niet het onderbewuste van Freud, hij zag het als een soort vuilnisvat met gevoelens waar je liever niet het deksel van afhaalt.  

Ik heb het over je onderbewuste als een opslag van kennis, ervaring en zintuigelijke informatie en verwerker van informatie.  

Als je iets veel hebt geoefend (lopen, sporten, pianospelen, autorijden) doe je dit zonder er nog over na te denken, dat doet je onderbewuste. Je onderbewuste doet dat ook veel beter dan jij zou doen als je bij iedere beweging wel zou nadenken.  

Zo gaat het ook met ideeën. Als je een vraag formuleert, werkt je onderbewuste door nadat jij al bent gestopt. Zo vind je woorden en spullen die je kwijt was en zo vind je oplossingen en ideeën. Ze poppen ineens in je hoofd. Daarom is een helder geformuleerde vraag zo belangrijk.  

Om zover te komen is het enige dat je hoeft te doen stoppen met de andere manier van denken, met je Hazenbrein. 

Je hebt zelf vast wel een paar manieren om dat voor elkaar te krijgen. In bad gaan of sporten. Het enige wat je hoeft te doen is ongestoord de tijd nemen, maar doe het niet onder het rijden of met een scherp mes in je hand, want het haalt je uit je praktische oplettende focus.

Stel je voor. Al het analytische denkwerk dat je kunt doen heb je al gedaan, je hebt het onderwerp bestudeerd, je kent de feiten en nu moet of wil je iets nieuws bedenken, iets dat nog niet bestaat of een oplossing voor een nieuw probleem. Je voelt vaak wel dat er iets mist, dan kun je een beroep doen op je onderbewuste, je Schildpaddenbrein. Je neemt een time out van je Hazenbrein en voor je het weet popt het goede idee op.  

 De ideeën die bovenkomen zijn overigens vaak niet direct bruikbaar. Je onderbewuste is namelijk niet zo gemakkelijk te begrijpen. Het spreekt de taal van dromen, niet in woorden, maar in beelden en vormen, gedachten zonder woorden waarvan je de betekenis niet direct zult herkennen.  

Het liefst zou je wat er boven komt meteen omzetten in herkenbare taal, maar vaak verstoor je dan het proces. Laat het associëren en oppoppen doorgaan en schrijf op of onthoud welke beelden kleuren geuren en vormen voorbijkomen. Later zul je het begrijpen. 

 In eerste instantie zul je net als iedereen zijn afgeleid door lijstjes van to do dingen, je mobiele telefoon, of iemand die niet duidelijk heeft begrepen dat je niet gestoord mag worden, maar dit wordt minder naar mate je meer geoefend bent. In anderhalf uur kom je al een heel eind.  

De zeven tips voor optimale waardecreatie met je onderbewuste Schildpaddenbrein

1.

Speel, om je onderbewuste ruimte te geven als overgang tussen de twee manieren van denken. Maak muziek, sport, lees, doe wat je heerlijk vindt om te doen, maar dat niet zelf input levert als jij net aan het mijmeren bent geslagen, dus geen mensen of televisie die je afleiden. Je onderbewuste is bezig met de vraag. 

2.

Wees niet kritisch op wat naar boven komt, mijmer door. Schrijf of teken mee als je dat helpt.  

3.

Als je paniek voelt, laat dat meteen toe. Paniek geeft energie. Maak aantekeningen van de paniekgedachten, je bent in de creatieve fase dus het maakt niet uit, de aantekeningen mogen waardeloos zijn, ze helpen je om dieper te komen.  

4.

Je gedachten volgen je humeur. Creativiteit is een mindset, maar als je boos bent zult je bezig zijn met wraak, en als je verdrietig bent met het verwerken van je verdriet. Dan is creativiteit ver weg. Dan moet je eerst met die gevoelens overweg. Creativiteit komt later wel weer. 

5.

Pas op voor het gevaar van te veel vertrouwen. Als je denkt dat je alles weet en de beste bent, heb je niets meer te leren, dan denk je dat je gelijk hebt. Je creativiteit keldert. Het is niet interessant dat je gelijk hebt, het is interessanter om te kijken of je gelijk hebt.  

6.

Als je idee duidelijk is geworden voor je en werkelijk vorm heeft gekregen en in taal kan worden uitgedrukt, dan komt het moment om je idee te testen. Je gaat nu weer terug naar je analytische brein en test of het idee klopt. Je probeert het uit en schaaft het bij. Als je opnieuw blijkt dat er iets ontbreekt of niet klopt ga je terug naar het creatieve proces. 

7.

Je bedenkt iets anders, probeert het uit en schaaft bij tot het wel klopt. Je gaat op en neer tussen de twee manieren van denken, maar ze werken niet tegelijk. De een vergt een paadje de ander vergt ongestoorde lummeltijd. 

Zo ben jij in staat oplossingen te bedenken en echte waarde toe te voegen. Het is ook een manier om erachter te komen wat je werkelijk wilt als dat niet voor de hand ligt. Je onderbewuste weet dat al lang namelijk, je hoeft er alleen maar bij de komen.  

 In mijn programma’s onderzoeken we manieren van verbinding in complexiteit en boren we de exponentiele denkkracht van de groep aan om organisaties en hun cultuur beter te maken.

Wil je weten hoe dit voor jou kan werken: neem contact op. 

Sprak dit je aan? Leer om een sterke en verbindende leider te zijn met meer impact en meer vrijheid, hoe je optimaal tot je recht kunt komen en om geen concessies te doen waar je niet achterstaat. Download hier het Directors Club E-book.

Women Leaders Mastermind