Ik ben Elodie van Sytzama

Ik help jou als leider de beste versie van jezelf te worden

 • Iemand die leidt door hoe zij het doet, meer dan door wat ze doet
 • die andersdenkenden opzoekt
 • die integer blijft bij weerstand
 • die waarden combineert met resultaat
 • die de moed heeft om kwetsbaar te zijn
 • omdat dit allemaal nodig is voor verbinding en innovatie wat we zo nodig hebben in deze wereld

Dat doe ik omdat natuurlijke integere leiders in staat zijn mensen te verbinden en te zorgen voor oplossingen van problemen over grenzen heen.

Anders gezegd:  Leiders die hun identiteit ontlenen aan status en aan wat ze doen, die afhankelijk zijn van het oordeel van anderen, zichzelf onvoldoende kennen en accepteren, lopen het risico in bepaalde situaties:

 • niet integer te handelen
 • de talenten van hun medewerkers te beperken en te dwarsbomen
 • beperkte, niet duurzame beslissingen te nemen die niet houdbaar zijn voor de lange termijn
 • cruciale informatie van andersdenkenden te missen
 • zelf de stagnerende factor te zijn in verandering
 • complexiteit te simpel te maken
 • niet de juiste vragen te stellen
 • oplossingen te bedenken voor de verkeerde vragen
 • te vergeten dat klanten de reden van bestaan zijn van de organisatie, burgers van de overheid en patiënten van artsen
 • te missen dat samenwerking verder gaat dan intern, maar ook over de hele keten kan gaan

 

Mijn eigen ervaring: In mijn leven kom en kwam ik steeds op plaatsten waar innovatieve samenwerking verstoord werd, omdat leiderschap ontbrak. Mijn talent is dat ik zie en voel waar de stagnatie zit, in mensen en in teams, en de moed heb het te onderzoeken en te benoemen. Vaak wordt het wel herkend, maar kiezen managers ervoor het zo te laten. In de 21e eeuw zullen organisaties die zo denken niet overleven, dat weten we inmiddels uit onderzoek zeker.

Onderzoeken en benoemen van stagnatie levert vaak veel weerstand op, maar het is erger om het dan maar niet te doen. Daarom heb ik me verdiept in mediation, onderhandelen en leiderschap, om te leren confronteren en in verbinding te blijven, zodat verschillende meningen samen in dialoog kunnen zijn.

Ik heb mijn werk gemaakt van stagnatie wegnemen.

Dat doe ik op plekken waar beslissingen worden genomen in het werk en waar beslissingen impact hebben en mensen worden raakt.

Ik houd mij ruim 25 jaar professioneel bezig met leiderschap, onderhandelen & mediation  (Houthoff, Ahold, ING, Hof van Arbitrage ICC Parijs, ADR Instituut UvA, New Resolution, Mediators Beyond Borders en nu elodievansytzama.nl). Naast deze praktijkervaring heb ik vele opleidingen hierin gevolgd, onder andere aan het Amsterdams ADR instituut, Harvard Project on Negotiation, Pepperdine in Los Angeles,  CEDR in Londen en Vrouwelijk Leiderschap (Goldsmith & Bennis)

Gratis e-book

Directors Club

Bereik een directeurs- of bestuursfunctie waarin je optimaal tot je recht komt

Ontvang mijn ebook in je inbox en krijg wekelijks gratis tips en inspiratie om door het glazen plafond te knallen.

Wat klanten over mij zeggen:

Vertel me wat jouw frustraties zijn, en laat me je terugbellen voor een vrijblijvend intakegesprek. Ik behandel je vraag en gegevens discreet.

Meer over Elodie:

Mijn vader en moeder komen elk uit een ondernemersfamilie met verschillende achtergrond, de ene lokaal, de andere internationaal. Dat ging soms gepaard met vooroordelen gebaseerd op uiterlijkheden. Soms leverden misverstanden komische situaties op, soms pijnlijke, tegen de achtergrond van uiteenlopende oorlogservaringen. Mijn vader opgevoed met noblesse oblige kampte met een oorlogstrauma. Er was geen ruimte voor het  verwerken daarvan, als dat al had gekund, en dit leidde tot een disfunctioneel gezin en misbruik. Ik zag de dynamiek, werd er onderdeel van, maar ik kon niet veel doen tot ik volwassen was. 

Tegelijkertijd waren mijn vader en moeder pioniers, de eerste landbouwers in Oostelijk Flevoland toen daar nog niets was. Ik ben een van de eersten die daar is geboren. Alles in mogelijk in mijn beleving, gewoon doen.

We emigreerden naar Centraal Amerika, waar ik op een Amerikaanse school kwam, een heerlijke tijd. Daar ontwikkelden zich mijn resultaatgerichtheid en vermogen om open en snel te schakelen tussen mensen.

En we remigreerden ook weer, naar Den Haag, waar ik van de ene verbazing in de andere viel. In dit beschermde milieu had ik de indruk dat maar weinig klasgenoten over de grens van het schoollokaal of de volgende straat keken.

Een van mijn favoriete klanten vroeg me ooit: ‘Kun je me leren onderhandelen met Russen, alles wat ik vraag lijkt onmogelijk, de reactie in beton gegoten. Andere klanten vroegen mij hoe om te gaan met dominante arrogante advocaten, artsen en managers die niet luisterden. Zij hebben ervaren dat ze meer bereiken met meer kennis van en ervaring met onderhandelen en de juiste instelling.

Ik behandel je vraag en gegevens discreet.

Wat mij onderscheidt: Ik vertel je niet wat je moet doen, maar geef jou de ‘tools’ om zelf je leiderschapsstijl te ontdekken. Ondertussen sta ik naast je en stel je vragen, zodat jij veilig kunt experimenteren, voorbereid bent en niet in alle valkuilen hoeft te vallen, en in die paar die niet zijn te voorkomen minder hard. Ik kan je laten zien waarom het niet lukt, waar de stagnatie zit, en hoe je er door heen komt. Dat doe ik voor jou en het kan ook voor je team. Ik deel mijn systeem met je dat al veel leiders hun leiderschap heeft laten ontdekken.

Wat klanten over mij zeggen:

Ik heb voor toonaangevende organisaties gewerkt en de beste opleidingen gevolgd in Nederland en Internationaal in mediation, onderhandelen, talentmanagement en vrouwelijk  leiderschap.

Ik mocht groepen faciliteren die met elkaar in staat van oorlog en conflict waren om met elkaar samen te werken, en mensen coachen uit alle hoeken van de wereld. Van andersdenkenden heb ik als mens en als coach heel veel geleerd.

En steeds werd bevestigd: leiderschap is als je je vanuit je diepste talent verbindt met anderen zodat samenwerking leidt tot meer dan de som der delen en zelfs exponentieel meer.

We hebben meer leiders nodig in deze wereld, op ieder niveau, die feminiene en masculiene waarden weten te combineren. Als we vasthouden aan alleen het masculiene model zal dat leiden tot (dat doet het al):

 • stagnatie in plaats van groei
 • vervuiling in plaats van duurzaamheid
 • armoede in plaats van rijkdom
 • afbraak in plaats van co-existentie met natuur
 • schaarste in plaats van overvloed
 • oorlog in plaats van vrede
 • protectionisme in plaats van samenwerking
 • korte termijn in plaats van lange termijn oplossingen.

De uitzonderlijke leiders in deze wereld noemen we forces of nature. Hun kracht is dat ze zichzelf in alle hoedanigheden kennen en accepteren. Dat wekt vertrouwen en trekt volgers aan. Bovendien bezitten ze over –vaak natuurlijke- vaardigheden om mensen met elkaar in verbinding te brengen en  innovatieve samenwerking mogelijk te maken.

Het is mijn missie stagnatie weg te nemen zodat innovatieve samenwerking vrij spel heeft.