Foto waar ik college geef aan 200 studenten. Na honderden spreekbeurten, welkomstwoorden, workshops, trainingen en colleges vind ik dit het leukste wat er is.

 

Ik was bij The School of Life, bedacht door filosoof Alain de Botton, voor een avond over de kracht van angst. De Kracht van Angst is de titel van een boek van Hesna Al Chaoui, oorlogscorrepondent en zij was de eerste spreker. Damian Denys, psychiater bekend uit de NRC en al twintig jaar onderzoeker van angst was de tweede spreker.

Iedereen van ons heeft wel eens spanning, we noemen het stress, angst, of in het engels anxiety. Te hard gewerkt, er komt te veel op je af, je ziet het heel even niet meer zitten en moet er uit. Gelukkig overkomt het in verergerde vorm minder mensen, maar wist je dat de meeste mensen bang zijn voor spreken voor publiek. Dat staat op nummer één van de lijst met dingen waar mensen bang voor zijn, op twee staat dood gaan. Maar ook steeds meer mensen hebben last van paniek aanvallen, die ze niet kunnen duiden. Paniek is de overtreffende trap van anxiety, angst.

Wist je dat angst, anxiety geheel voortkomt uit je verbeelding, het is niet gebaseerd op realiteit, er is namelijk geen object. Onze gedachten maken een verhaal omdat dat is wat onze hersenen doen, betekenis geven met als doel onszelf te beschermen. We denken iets en maken het groter en spannender dan de werkelijkheid. We gaan in de fight of flight modus, maar er is niets om tegen te vechten of van weg te lopen, dus we raken gedesoriënteerd. En dat wordt niet beter nu de media hier op in speelt en steeds meer negatieve emoties over ons uitstort, om van sociale media en andere online beelden maar niet te spreken. Onze verbeelding wordt steeds gevoed met dingen die niet echt zijn. We kunnen er niet mee oefenen in de realiteit. En daar zit het probleem.

Deze spanning of angst wordt vrees of in het engels fear zodra er een object is, een realiteit. Dan verandert alles. Je bent heel erg gefocussed en weet precies wat je moet doen. Je wordt scherp, helder, precies, zet door, geeft niet op tot het gelukt is, je bent weer veilig. Je hebt namelijk geen keus. Fear of vrees geeft richting, het zet je met beide benen op de grond, je bent in het nu want je moet nu focussen.

Vrees is dus eigenlijk best fijn. En fijner nog, naarmate je vaker dingen doet buiten je comfort zone, de vrees in de ogen kijkt en toch op dat podium gaat staan, krijg je meer zelfvertrouwen. Zo zijn er vele voorbeelden te bedenken die angst aanjagen de eerste keer en vrees als je het eenmaal weet en je dus beter voorbereidt. Vervolgens krijg je ervaring en ontdek je dat je je er wel uit redt, dus het komt wel goed.

Weinig mensen vertrouwen zichzelf. Vertrouwen bouwen gaat in eerste instantie om vertrouwen in jezelf hebben. Zelfvertrouwen betekent dat je weet wat je niet kan, meer nog dan wat je wel kan. Immers, wat je wel kan is binnen je comfort zone, en wat je niet kan biedt meer mogelijkheden daarbuiten te gaan. Naarmate je er meer buiten gaat krijg je meer vertrouwen.

Kortom loop er nooit voor weg maar onderga het. Ga uit je comfort zone en doe juist dingen die je een beetje spannend vindt. En het is niet meer dan normaal dat je daar een beetje hulp en steun bij kunt gebruiken. Daar heb je een coach voor.

Je kunt een heleboel doen, in kleine stapjes en uiteindelijk wordt je niet meer omvergeblazen door de buitenwereld, en sta je helemaal in je kracht, vol zelfvertrouwen. Download alvast mijn ebook om je eigen leiderschap te ontdekken, dat waar jij goed in bent en hoe je dat met zelfvertrouwen kunt uitstralen. https://elodievansytzama.nl/#ebook