Verhaal van een Hoogbegaafde 1

Ik denk dat jij je er in herkent.

Hoog begaafd (HB) zijn is niet zo extreem bijzonder. De definitie is dat je deel bent van de 2 % met hoogste IQ, dat betekent dus van 1 op 50 mensen. Dus er zijn best veel mensen die HB zijn.
Het betekent niet dat je een genius bent, en zeker niet dat je alles weet. Er is een verschil tussen weten en begrijpen. Weten is encyclopedische kennis, dat is het niet.

Hoe ik er achter kwam? En waarom ik op onderzoek uit ging?
Mijn hele leven voelde ik me al een beetje anders. Ik was een emotioneel sensitief kind en mijn manier van functioneren was altijd wat anders dan de norm, vooral als man. Ik had niet een obsessie voor een bepaald onderwerp, maar ik was altijd geïnteresseerd in waarom dingen zijn zoals ze zijn, waarom mensen doen wat ze doen, dus psychologisch filosofisch.

Op school vond ik de kinderen rondom mij wat bot en grof en ik was geïnteresseerd en bezig met dingen waar andere kinderen niet eens over nadachten. Ik was gepreoccupeerd, bang en geïnteresseerd in de koude oorlog, maakte me zorgen om het uitsterven van dieren en vervuiling. Ik hield van Star Trek! Veel verhalen daarin waren onderzoeken naar filosofische thema’s zoals het onderzoek naar het eind van oorlog of hoe goed en kwaad samen gaan.

Ik had op school hoge cijfers. Dat geldt niet voor alle kinderen die HB zijn. Ik wilde de liefde krijgen van mijn ouders, dus daarom haalde ik hoge cijfers. Ik kreeg wel bewondering en voldoening, maar dat is geen liefde. Veel HB kinderen krijgen slechte cijfers. Op school wordt slecht uitgelegd en alleen voor breinen die anders zijn dan HB breinen.

Als adolescent was ik verward. Aan de ene kant vond ik andere mensen dom en aan de andere kant had ik de indruk van HB’en dat ze heel zeker waren van zichzelf, terwijl ik altijd aan het twijfelen was, veel nadacht en onzeker was. Kortom ik was verward en kon dit niet verenigen. Ik had dus qan de ene kant een negatieve indruk van mensen en aan de andere kant een positieve, dat ze beter waren dan ik.

Ik wilde mensen helpen. Ik zag dat ze aan het lijden waren aan dingen die ze konden vermijden, maar als ik ze dat wilde uitleggen of probeerde te overtuigen waren hun reacties vaak negatief. Dus of zij waren gek of ik was gek, maar iets was niet in orde.

Ik deed een paar IQ testen op internet. Daar deed ik het helemaal niet goed op, maar ik zag al snel wat er eigenlijk getest werd. Mijn normale reactie was een explosie van ideeën bij iedere vraag, maar dat werkte niet. Dus ik moest dom denken, ze vragen naar een patroon en toen was het goed. Ik haalde hoge scores, dus besloot dit uit te zoeken bij Mensa. Ik bleek een IQ van 132 te hebben.

Mijn eerste reactie was ‘zie je wel, ik ben niet gek, jullie zijn gek’. Dat was een beetje een arrogante reactie. Nu zie ik HB als een andere manier van denken en kijken. Hierdoor kon ik mijn leven opnieuw evalueren vanaf mijn 2e jaar. Ik heb heel degelijk alles opnieuw bekeken in het licht van deze begaafdheid, het neurobiologisch anders zijn. Mijn brein werkt op een andere manier. Niet hoger of lager, niet beter of slechter, dat is niet belangrijk. Het is anders en zeker niet minder goed! Ik zag dingen anders. Dat ging gepaard met emoties, maar ook een catharsis en het opnieuw zien van mijn leven. Ik deel mijn verhaal omdat het mij en anderen helpt en heelt en dingen losmaakt, losser maakt die diep in onze psychologie zitten vastgeklonken.

Introductie door Abel Abelson bij zijn boek ‘Opstandig Hoogbegaafd’, 2020

 

Noot van Elodie: Hoogbegaafden hebben gemiddeld meer moeite om hun weg te vinden naar een baan en wisselen vaak omdat ze snel verveeld zijn of verward. Dit is de reden dat veel HB’s advocaat of arts, onderzoeker of ondernemer worden, omdat hen dat vrijheid geeft en continue ontwikkelingsmogelijkheden. Dit zijn echter ook vaak competitieve omgevingen waar een HB minder goed op gaat en geen interesse voor heeft.

Wil je meer weten over HB en Leiderschap op jouw manier geef je dan hierna op voor mijn ‘nieuwsbrief’. Ik zal je niet spammen en je kunt je altijd uitschrijven. Leef!

 

Directors Club

Voor ambitieuze leidinggevende vakspecialisten!

Welkom, leuk als je je voor mijn nieuwsbrief aanmeldt! 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Meer lezen?

Je vindt dat je ‘het’ moet weten en zelf moet doen omdat je leidinggevende of bestuurder bent. Het is je taak om voor jouw team en je organisatie alles goed te regelen. Je hebt wel...

Herken je dit? In je bestuur moeten bestuursleden wegens uitbreiding van het bestuur onderling zaken overdragen, maar loslaten lukt niet. Het lijkt op een gebrek aan vertrouwen. Je managementteam bestaat uit ervaren en minder ervaren...

John Cleese schreef een boekje ‘Creativity, a short and cheerful guide’*. Hij noemt daarin twee essentiële vaardigheden die nodig zijn voor creativiteit: kunnen spelen en beslissingen kunnen uitstellen. Hij zegt: Kunnen spelen zodat je de...

Hoogbegaafdheid (HB) en de mogelijkheid om dat van jezelf te beoordelen is relatief aan de uitdagingen die je jezelf stelt. Zo werkt namelijk het HB brein. Je relateert niet aan anderen, maar aan je eigen...