Waarom is omgaan met tegenslag zo moeilijk? Omdat we leren dat we alles moeten kunnen. We leren dat we verantwoordelijke mensen zijn die de kantjes er niet vanaf (mogen) lopen. Dus roeien we met de riemen die we hebben, onze menselijke beperkte vermogens en lukken dingen soms gewoon niet. Zo erg dat je er gedeprimeerd van raakt. Is dat erg? nee! Maar het helpt wel als we er mee leren omgaan.

Dingen die fout gaat raken aan onze identiteit, we hebben het gevoel dat we falen. Dat klinkt zwaar, maar sta er maar eens bij stil. Een gesprek loopt in de soep, een project loop anders dan je had voorspeld met boze stakeholders tot gevolg, je hebt iets beloofd dat je niet waar kunt maken. Het voelt alsof je faalt, niet goed genoeg bent. Terwijl we rationeel weten dat mensen fouten maken, en dat de kunst is om fouten goed op te lossen. We proberen onszelf op te beuren met argumenten waardoor het fout ging, anderen doen hetzelfde en zeggen dat het niet aan ons lag en toch voelt het niet zo. Je voelt dat je hebt gefaald. Ik faalde in mijn eerste baan. En ik faalde voor mijn gevoel in het huwelijk toen ik ging scheiden. Achteraf twee diepe dalen waarvan ik heb geleerd dat je gewoon weer opstaat na verloop van tijd, hoe onwaarschijnlijk dat op dat moment ook lijkt. Je gaat door dalen van rouw, verdriet, ongeloof, onmacht en dan weer omhoog naar enthousiasme voor iets nieuws en actie.

Er is moed voor nodig, maar het levert op dat je jezelf leert kennen en niet meer met alle winden meewaait. Je staat steeds steviger en weet wat je waard bent. Dit zijn kwaliteiten die iedere leider van pas komen, die nodig zijn. Door jezelf te kennen kun je anderen leren kennen.

Wil je stevig staan, ook als het stormt. Heb je weer zin in actie, ook terwijl je het even niet meer weet. Ben je moedig? Neem contact met me op. Het leven is te mooi om stil te zitten en af te wachten