Seksuele Intimidatie

Alweer weken koppen kranten, de journaals en sociale media over seksuele intimidatie. Het is een afschuwelijk onderwerp waar we maar liever omheen lopen, maar ook aan mijn tafel komt het regelmatig ter sprake. We kunnen er niet omheen, die tijd is geweest. En er is werkelijk vooruitgang dus lees alsjeblieft verder.

De media kopte over Sigrid die het niet goed zou aanpakken, over Johan die een rot week had. Gelukkig gaat het deze keer niet over de slachtoffers, die zijn allang blij dat het niet weer gaat over wat zij aan zichzelf zouden moeten veranderen (assertiever zijn, andere kleren aan?) We hebben geleerd dat dat niet het onderwerp moet zijn. Maar de pijlen worden ook verkeerd gericht als ze op Kaag worden gericht, dat is ‘killing the messenger’ die als leider moet communiceren met de buitenwereld omdat anderen het niet doen. Hoe doe jij dat? Het afbreukrisico kijkt je aan, maar wat als je niets doet?

Advocatenkantoren, ziekenhuizen of gemeenten, over iedere organisatie worden vergelijkbare verhalen gedeeld en steeds vaker. Dat is winst want hoe minder taboe hoe meer we ervan kunnen leren. Hoewel wordt geprobeerd verschillen te vinden bij verschillende organisaties- misschien om het milder te maken vraag ik me af – de essentie is dezelfde: er is sprake van seksuele intimidatie en er wordt of werd NIET ingegrepen. Er zijn heel veel omstanders die niet ingrijpen, en er is geen leiding die ingrijpt. Over dat laatste wil ik het met je hebben, juist omdat het eenzaam is en het afbreukrisico groot.

Ingrijpen vergt echt leiderschap en het is eenzaam omdat iedereen het beter weet. De beste stuurlui staan aan wal. Maar het moet, intimidatie in iedere vorm berokkent mensen, organisaties en de maatschappij enorme schade en staat gelijkwaardigheid en vertrouwen en dus inbreng en innovatie etc. etc. in de weg.  

Ik ben zo trots en dankbaar voor alle leiders die actie ondernemen en daarbij de oordelen weerstaan van hun mede-partners, directeuren, en medewerkers, van iedereen eigenlijk en ik ben niet de enige. Als je die leider bent, zie het dan als leren de weg te vinden, terwijl je al begonnen bent: ‘Learning to play the violin in public’. Het vinden van de weg betekent verandering en verandering zorgt voor weerstand. Dat geldt voor alles wat nieuw is en zeker voor iets wat zo raakt aan ieders gevoel. Sterker, het raakt aan wat niet gevoeld wil worden.

Ik hoor vaak het bezwaar dat ingrijpen niet kan, omdat je het van horen zeggen hebt, niet zeker weet of het wel klopt. Wees eerlijk tegen jezelf! Dat is een smoes. Integriteit betekent dat je afgaat op feiten en niet op je persoonlijke voor- of afkeur, dat klopt en dat moet. En toch moet je actie ondernemen voordat je alle feiten hebt. Je kunt het gesprek aangaan. Grenzen stellen zoals je dat doet als je denkt dat je zoon op je motor is gaan rijden zonder rijbewijs: ‘Je hebt het van horen zeggen, maar als het zo is geldt deze waarschuwing, omdat het levensgevaarlijk is.’

Wat steeds zo duidelijk is, is dat er niet wordt ingegrepen omdat men niet weet wat hij/zij ermee aan moet: ‘Wat had ik dan moeten doen, wat moet ik dan doen?’ heb ik al zo vaak gehoord.

Wees een Leider. Je hoeft niet over alles een boek te lezen of een cursus te volgen. Doe wat je zou doen als het je dochter was. Je weet het WEL namelijk. Doe het. Roep de dader ter verantwoording, ook als het een tijd geleden is. Benoem het en stel grenzen, keiharde, omdat het zoveel schade berokkent.

Als het je dochter zou zijn dan weet je hoe bang ze zal zijn geweest, hoe ze zich schaamt, hoe ze er steeds weer aan herinnerd wordt, denkt dat iedereen het aan haar ziet (het overkomt 1 op de 3 vrouwen in haar leven dus nee, je ziet het niet). Dus grijp in en stel een grens aan de dader.

Hoge bomen vangen veel wind. Dank je wel dat jij een leider bent die dat aan wil gaan.

Blijf staan en zoek verbinding. Maak de wereld beter. Ik sta achter je. 

 

Voor deze en andere complexe dilemma’s kun je contact met me opnemen.

Elodie 

 

 

 

 

Directors Club

Voor ambitieuze leidinggevende vakspecialisten!

Welkom, leuk als je je voor mijn nieuwsbrief aanmeldt! 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Meer lezen?

WAAROM WE WEL WAT ZUINIGER MOGEN ZIJN OP HOOGBEGAAFDEN MET EEN MIGRATIEACHTERGROND, want kennelijk hebben ze iets extra’s als ze zover gekomen zijn en meestal zijn dat brains, maar niet alleen BRAINS! Je zou denken...

Je 3 taken als Partner, zodat je impact hebt, je team haar purpose kent en klanten je gemakkelijk vinden  Je dagen zijn gevuld met back to back meetings. Je wilt niets liever dan je laten...

Waarom Hoogbegaafden ongelukkig zijn in hun werk en 77% vertrekt, wat er anders is en hoe je ze kunt behouden Hoogbegaafden zijn de ideale mensen voor de vrije beroepen in partnerorganisaties. Ze denken snel en...

hoogintelligent en hoogsensitief

Waarom we wel wat zuiniger kunnen zijn op hoogbegaafden en op hoog-sensitieven in partner organisaties en 7 stappen in leiderschap om hun kracht optimaal te gebruiken en je gehele team naar een volgend niveau te...