“Waarom doen kinderen van 12 jaar die dingen?”, vraag ik aan mijn zoon van inmiddels 15. “Home Alone mam”, zegt hij. We hebben het over die nare dingen waarvoor wij als ouders onze kinderen willen beschermen en die desondanks in alle soorten van gezinnen overal voorkomen.

Ik schrik ervan en herinner me hoe ik zelf was op die leeftijd. Dat is nu niet anders, hooguit ingewikkelder. Alles is onzeker, nieuw en vreemd in hun ogen en ze hebben er nog geen woorden voor. Kinderen van 12 proberen zich te verhouden tot hun omgeving. Soms gaat dat vanzelf, maar veel vaker vragen ze zich af wat anderen van hen denken en vinden daar dan weer wat van. Er is bijna geen rust in hun hoofd en zeker niet nu ze 24/7 in contact zijn met anderen. En tegelijkertijd is dat ook weer geen echt contact, dat er fysiek niemand om hen heen is. Sociale netwerken van goede vrienden, gezinnen van vrienden, familie, sport, muziek e.a. leraren zijn essentieel om deze tijd door te komen voor kinderen. Zodat voor hen in deze onstabiele tijd de wereld om hen heen tenminste stabiel is en ze niet op zoek gaan naar ‘alternatieven’.

Moeten alle ouders dan nu maar thuisblijven. Welnee! It takes a village to raise a child. Create a village. Begin daarmee vroeg en bespreek het met die village. Zoek mensen uit die jij van toegevoegde waarde vindt voor je kind. Ook als je thuis zou zijn zou je niet steeds het toezicht kunnen hebben. Je bent er danwel niet altijd, maar je zult verstelt staan hoeveel je te horen krijgt uit je village. En daar is geen GPS voor nodig, want wat ga je doen als je kind de woorden niet heeft of je niet wil vertellen wat hij/zij aan het doen was.

En verder? knuffelen, liefde geven, humor en volhouden en zorgen dat jouw netwerk en vrienden jou hierbij stabiliteit geven.

Elodie van Sytzama coacht mensen door het #glazenplafond. Je hebt veel borden in de lucht te houden en de wereld wordt steeds #complexer dus meer borden. Dat kan, maar wil je sneller en makkelijker daarmee omgaan kijk dan op www.elodievansytzama.nl.