Presenteer je als leider!

Presenteer je als leider!

Wat een bijzondere tijd, een vrouwelijke vice-president elect in de VS! Kamala Harris.

Wat een voorbeeld voor de wereld, het kan!

Ze komt super goed over als ze een verhaal houdt. Ze is energiek en blaakt van zelfvertrouwen.

 

Ze lacht, maar niet te veel,

maakt contact, maar niet te intiem,

zegt nee, maar zonder boos te worden,

is direct, maar zonder persoonlijk te worden.

 

Gek, al die maaren? Op een dag is dat niet meer nodig, maar nu nog even wel, want een vrouw op deze plek is anders. En moet ook anders zijn, want hetzelfde zijn levert geen toegevoegde waarde.

Dat is wat Hillary heeft opgebroken. Ze probeerde te laten zien dat ze een President kon zijn zoals alle voorgaande. Maar dat was niet geloofwaardig, want ze is niet een man, maar een vrouw. Ze heeft de weg geplaveid en daarvoor heeft ze heel veel hulde verdiend.

Kamala Harris heeft een enorme ervaring in leiderschap nemen. Dat is prachtig te zien in het vice-presidentendebat. Ze is beheerst, geduldig en vriendelijk en all of the above, terwijl haar opponent hier en daar speelt met de waarheid en af en toe persoonlijk wordt.

En wil je weten hoe je vlijmscherp direct maar met charme iets kunt zeggen,  kijk dan nog even naar de samenvatting! Tip: say it like you mean it.

Op een keer na ‘that is not true’ laat ze het ontkrachten van woorden wijselijk over aan de journalisten die het debat later zullen fileren. Een welles nietes gesprek had niets opgeleverd, haar nog het minst, dat weet ze.

Daarentegen gaat ze steeds terug naar de inhoud, ze heeft relevante feiten paraat en kan zowel uit heden als geschiedenis snel voorbeelden noemen om haar stellingen kracht bij de zetten.

Kortom, ze weet exact waar ze het over heeft en heeft dat ook doorleefd, ze spreekt mensen rechtstreeks in de camera aan en met haar oprechte charme lukt het Pence niet haar te interumperen, zonder zelf af te gaan.

Naar het publiek is ze innemend en verbonden, zonder sentimenteel te zijn.

Ondanks dit mooie schouwspel wordt ze afgeschilderd als de Angry Black Woman en nog wel veel meer. Ze weet waar ze aan begonnen is en heeft een stevig supportnetwerk om dit mee te delen.

Wist je trouwens dat mannen en vrouwen verschillende soorten netwerken nodig hebben?

Zelf zegt Kamala Harris dat ze er in haar carrière meer last van heeft gehad dat ze vrouw is dan dat ze zwart is. Ze heeft met de verschillen en vooroordelen om leren gaan en doet dat fenomenaal, oprecht en doorleefd.

Hoe ze het doet en waar ze wel en niet aandacht aan geeft? Wil jij het weten?  Kijk dan hier.

 

Tot snel!
Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk