Neem de Leiding en (nog) betere en creatievere beslissingen, door uit te zoomen aan het begin van je dag. Gebruik je hele hersenpotentieel en helend vermogen met een makkelijke vorm van Meditatie.

Als je meditatie zou willen proberen, maar de rust niet kunt vinden om het te doen, dan heb ik iets voor je dat hetzelfde effect heeft, maar een stuk gemakkelijker is. Het vermindert irritatie en stress en brengt je terug bij je natuurlijke zelf. Het vereist niet dat je stilzit zonder te denken en je investering is twintig minuten per dag. Het heet Morning Pages.

Morning Pages zorgen ervoor dat je je linker en rechter hersenhelft allebei gebruikt en de blokkade tussen de twee wordt opgeheven. Ongelijk gebruik van hersenhelften ontstaat omdat je werk je teveel naar de ene of andere helft trekt. Morning pages zijn bedoeld om het enorme ongebruikte potentieel van je hersenen integraal te gebruiken. We gebruiken een veel te groot deel van onze hersencapaciteit niet, omdat we onszelf blokkeren of omdat we niet goed weten om te gaan met de blokkades die we van anderen ervaren.

Morning Pages kosten je 20 minuten per dag maar je krijgt er vele minuten (uren) meer voor terug, omdat de chaos en frustratie in je hoofd geordend wordt door simpelweg te schrijven.

Door te schrijven ontdek je dat de kritische stem in je hoofd niet de waarheid is. Deze censor is de stem die je bijvoorbeeld vertelt dat je je hoort te beheersen om niet afgewezen te worden, hard moet werken om aardig gevonden te worden, ingetogen moet bewegen om vrouwelijk te zijn, niet mag vragen, niet moet zeuren en niet mag klagen omdat anderen dat vervelend vinden. Deze stem is de overlever, degene die je behoedt tegen uitsluiting, onveiligheid, en zorgt voor bescherming. Immers als kind was je afhankelijk en kon je daar niet zelf voor zorgen. Als anderen je dit oplegden heb je dat met recht zo geïnterpreteerd. Dat was nuttig als kind, maar nu niet meer, je bent niet meer afhankelijk van anderen om te overleven.

De functies die we nodig hebben in ons werk zoals innovatie, associatie, creativiteit, inzicht en het leggen van complexe relaties, werken alleen in veiligheid. Je bent veilig, al ziet je brein dat soms anders. Dat belemmert je in je (optimaal) functioneren en daarom is het schrijven van Morning Pages zo belangrijk. Om jouw integrale potentieel te benutten.

Bij het schrijven ontdek je dat je humeur of stress geen invloed hoeven te hebben op je dag en op je creativiteit of inventiviteit om dingen op te lossen. Zulke gepercipieerde gevoelens zijn namelijk vaak de kritische stem die je wil behoeden voor narigheid om te overleven. En nogmaals, die is niet meer relevant, je bent namelijk veilig en je bent de overlevingsfase voorbij. Die ben je al lang voorbij als je dit leest en mijn ideale klant bent. Want je creëert, bent innovatief, geeft leiding, bent een voorbeeld voor anderen. Maar ook jij bent een mens en ook jij hebt deze gedachten, omdat dat is wat je brein doet. Dat is het logische brein dat op basis van ervaring uit het verleden zand in de machine gooit.

Het is niet zo dat je denkt en daarom bent. Jij bent degene die je gedachten kunt zien. JE BENT NIET JE GEDACHTEN, JE BENT DEGENE DIE JE GEDACHTEN ZIET EN KUNT BESLISSEN WAT JE WILT DAT GEBEURT. Je talent creëert, associeert en ziet en legt verbanden. Het is het verwonderde onderzoekende kind. Je kunt het niet sturen, alleen ruimte geven en Morning Pages geeft het die ruimte.

Zo neem je blokkades weg en krijg je inzicht en creativiteit terug, gewoon door het toe te laten en te schrijven. Je kritische stem zal minder worden met de tijd als je dit regelmatig doet, maar zal nooit helemaal weggaan, en de stem zal veranderen. De stem wordt slimmer naar mate jij slimmer wordt en zal andere manieren vinden om je tegen te houden. Immers, we zijn niet zo bang voor wat we niet kunnen, die oefening hebben we al sinds onze jeugd. Maar we zijn bang voor wat we allemaal wel zouden kunnen. Ik nodig je uit dat te ontdekken, want daarvan hebben we veel meer nodig. Doe alleen nog maar waar je steengoed in bent en laat je niet langer tegenhouden.

O ja, nu moet je nog wel weten hoe je ze schrijft! Schrijf met de hand 3 A4 vol tot het einde. Leestekens zijn niet belangrijk, geen enkele. Niemand zal het ooit lezen. Schrijf je leeg zonder je hand op te tillen van het papier. Schrijf alles wat in je opkomt, boodschappenlijstje, frustraties, boosheden en verliefdheden. Het allerbelangrijkste is dat je het nooit aan iemand laat lezen, verscheur het verbrand het, en als je het zelf al zou lezen doe dat dan niet binnen zes weken nadat je het hebt geschreven. En doe dit als het allereerste van je dag. Probeer het een week en laat me weten wat je ervaart.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je natuurlijk leiderschap te nemen download het ebook hier: https://elodievansytzama.nl/ebook/

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten