Loop je vast in je carrière en weet je niet waarom? 2

Ik hoor het vaak, ‘ik zou graag meer balans willen’. Dan denk ik meteen, ‘wie zegt dat tegen je, jijzelf of je omgeving?’ Omgeving vraagt aandacht, denkt vanuit eigen patronen, zegt tegen vrouwen ‘je werkt zo hard…..’ en tegen mannen ‘wat heb je toch een interessante baan’, bij precies dezelfde onderwerpen. Hoe kan dat?! We hebben dit niet door en we hebben er last van, laten ons erdoor beïnvloeden. En dàt geeft stress. Dus bedenk waar het om gaat, betrek de omgeving waar dat kan en wees duidelijk in wat jij wilt en nodig hebt.

Balans is niet een doel, het is een middel voor succes! Het zorgt voor een minder angstige en meer effectieve verwerking van ervaringen en daardoor voor het evenwichtiger omgaan met nieuwe ervaringen.

Succesvolle leiders stemmen hun behoeften, energie en ambities af op die van hun familie en omgeving. Ze zijn daardoor effectiever in het aantrekken van mensen die voor ze werken.

Kortom, de problemen die om oplossingen vragen, vragen minder van ons als anderen ze met ons oplossen. Ons laten drijven door wat we moeten doen of presteren brengt ons uit verbinding met ons natuurlijke ritme, we missen de aansluiting bij gebeurtenissen en we gaan voorbij aan het natuurlijk ritme van relaties. Er is dan geen flow meer.

De oorzaak van stress is het gebrek aan balans in het voldoen aan onze eigen behoeften.

Voor iedereen zij die behoeften anders. Balans gaat dus niet altijd over tijd, of het gebrek daaraan, maar over keuzes maken en een heldere visie gebaseerd op waarden.

Achter iedere sterke man staat een sterke vrouw, maar voor vrouwen is dat vaak niet zo. Het kan wel. Het vergt dat je durft te onderkennen dat hulp nodig is, en wat dan precies. In je werk doe je dat, waarom dan niet in de rest van je leven? Neem af en toe afstand en bedenk een plan. Als we vrede in onszelf vinden door ‘dingen die we heerlijk vinden om te doen waar we niemand voor nodig hebben’ (denk aan meditatie, in gedachten verzonken zijn, lachen) dan kunnen we balans vinden en problemen oplossen met gelijkmatigheid en voldoening.

Als jij het op orde hebt, verder dan kinderoppas en schoonmaak, deel je tips en ik zal ze weer delen. Iedereen is geholpen met deze tips. Of vertel me wat jouw pijnpunten en frustraties zijn. In beide gevallen stuur me een mail elodie@elodievansytzama.nl

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten