Liefde en werkgeluk

Liefde en werkgeluk

Simon Sinek werd geïnterviewd over wat in zijn ogen de reden was van depressie bij millenials. Ik denk dat hij iets belangrijks zegt dat voor ieder van ons geldt?

Sinek noemde het prachtige idee van de lange trage processen die liefde en werkgeluk zijn. Zijn stelling is dat millenials hierin niet geoefend zijn. Ze zijn niet gewend dat processen lang en traag zijn en kennen daarom ook niet het geluksgevoel dat het oplevert als zulke processen lukken.

Sineks verhaal ging erover dat millenials gewend zijn dat dingen stantepede op afroep beschikbaar zijn; je bestelt iets online en de volgende dag heb je het in huis. Niet het eindeloze uitzoeken van bijvoorbeeld schoenen, kleren of boeken zoals vroeger in winkels, winkel in winkel uit, maar online bestellen en de volgende dag heb je het in huis.

Ik vraag me af of dat ontbreken van geduld voor lange trage processen alleen voor millenials geldt. Ligt ongeduld en instant-satisfaction-leven niet voor ieder van ons op de loer.

We hebben toch allemaal toegang tot online bestellen en de meeste van ons de middelen om mensen in te huren voor klusjes die traag gaan.Het verschil is dat jij ruime werkervaring hebt en hebt ervaren dat dingen zijn afgerond en gelukt, of eerst mislukt en daarna gelukt.

Maar realiseer je je dat ook. Sta je stil bij wat je hebt bereikt en vier je je successen? Niet work hard play hard, maar sta je echt stil bij waar je toe in staat bent gebleken, ondanks frustraties en tegenslag.

Een voorbeeld: hoe gemakkelijk is het om een schilder te vragen om iets te schilderen, en hoe heerlijk als je zelf dat langzame trage proces tot een goed einde brengt: bedenken hoe het moet, met veel geduld doen, het hekje -als het een hekje is- echt goed bekijken met aandacht en precisie en dan het resultaat als het af is. Natuurlijk heb ik het niet over je hele huis, maar een hekje geeft voldoening als je het zelf doet.

Datzelfde geldt voor het beklimmen van een berg. Je begint met goede moed en steeds lijkt het alsof je er bijna bent. Onverwacht zie je de mooiste uitzichten, die betoveren, en om de hoek nog één. Je wordt moe, maar wil toch de laatste waterval ook nog zien. Dan de weg terug die langer duurt dan verwacht.

Je hoofd is leeg van de waan van de werksleur omdat je alleen nog gefocust bent op het vinden van de juiste weg naar waar je begon. De voldoening als je het gevonden hebt, met de mooie uitzichten in het hoofd en de voldoening van het bereikte resultaat.

En vergeet niet de fysieke inspanning, die werkt mee. Je lijf heeft inspanning en ontspanning nodig, door fysieke inspanning ontstaat ook fysieke ontspanning. Misschien is dat waardoor lange trage processen zo’n gevoel van voldoening geven, na frustratie en vermoeidheid de opluchting en ontspanning dat het gelukt is.

Sinek zegt dat het ontbreken van ervaring met deze processen c.q. het ontbreken van geduld voor deze processen tot depressie leidt. Millenials willen impact hebben. Maar wie wil niet het gevoel hebben dat hij/zij invloed heeft op zijn/haar leven of op het leven van mensen om zich heen en zich gewaardeerd voelen omdat het er toe doet.

Sinek noemt het een berg die je beklimt. De impact is het bereiken van de top. Daar kom je niet zomaar, niet vanzelf als een engeltje. Nee! Het vergt klimmen, klauteren, moe worden, kleine momenten van frustratie, en vaak vallen en weer opstaan, langzaam en traag.

Maar als je het haalt is juist daardoor de voldoening des te groter.

We zijn nu in een tijd -thuiswerken, te weinig er op uit, te weinig onder de mensen- dat we wel eens depressieve gevoelens krijgen. Je voelt je eenzaam, alleen, waardeloos, zonder uitzicht of misschien jij niet, maar mensen om je heen wel.

Ontneem jezelf deze processen niet of gun ze aan anderen. Accepteer dat het zo werkt en ga er op uit, alles is goed, maar doe iets, onderneem iets. Begin aan een project of proces, maakt niet uit hoe je het wilt noemen (in sommige branches als de overheid is een proces een vies woord, dat waar juist geen actie uit voortkomt) maar begin!

Het leven hangt aan elkaar van processen, allemaal naast elkaar, processen met verschillende tijdspaden, sommige kort anderen langer of zelfs lang.

Bedenk voor nu een klein procesje per keer. Krijg je depressieve gevoelens, zie je het niet zitten, knip het op. Doe iets dat nu kan. Ga wandelen, lopen, sporten of wat je leuk vindt, puzzelen mag ook. Die schuur of verbouwing kan er een zijn, je zoon begeleiden bij het werkstuk ook een.

En hoe geweldig zou het zijn om processen met anderen te ontwikkelen, nu starten en wie weet wanneer het volbracht is. Gewoon steeds een stap, om dingen beter te maken, mooier, nieuwe dingen te bedenken die voor veel mensen zinvol zijn. In deze tijd waarin alles anders is dan voorheen zijn die processen nodig. En het kan!

Daarom is er de MasterMind!

Wil je dingen veranderen en ben je op zoek naar een groep snelle meedenkers? Een keer per week heb ik een plek voor een vrijblijvend strategiegesprek, dan onderzoeken we dat samen. Heb je interesse meld je dan snel hier aan!

Groeten,

Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk