Krabbenmand!

Je wilt er niets mee te maken hebben. Je denkt ‘dit is de ver van mijn bed show’ of ‘het overkomt mijn kinderen’. Maar het komt nog veel te vaak voor.

Een week of twee geleden is er zelfs een boek over verschenen ‘Krabben’ van Daan Borrel en Milou Deelen. Milou Deelen is de studente die een lijst van twintig scheldnamen die corpsleden van haar Groningse studentenvereniging Vindicat gebruikten voor vrouwen (slutshaming) openbaar maakte. Ze schrijft over de fnuikende reacties die ze op haar terechte actie kreeg, van vrouwen!

Als je meer ervaren bent heb je bewust of onbewust manieren ontwikkeld om met krabbengedrag (en ook met ‘slutshaming’) om te gaan. Het raakt je niet meer persoonlijk. Je spreekt vrouwen die het doen erop aan met een grapje. Jij hebt een netwerk om je heen verzameld van vrouwen en mannen die je dingen wel gunnen.

Maar het is nooit helemaal weg, het wordt subtieler als je hogerop komt. En het gebeurt vaak op plekken waar je heel even dacht te kunnen ontspannen, zoals tijdens een borrel of op het schoolplein. Je harnast je.

Want dat is wat de krabbenmand is, een plek waar vrouwen elkaar dingen niet gunnen. Als één uit de mand omhoog kruipt, klimt de ander over haar heen ook omhoog en zo vallen ze samen naar beneden.

Iedereen kan begrijpen dat dit stom gedrag is, gedrag voor de hersenen van een krab en dat je met gunnen, samenwerken en elkaar steunen allebei een veel beter resultaat bereikt. Maar ja, verander het maar eens, in je eentje als je op zo’n plek werkt.

Gelukkig zijn er meer positieve ‘vrouwen’ mechanismen, zoals bijvoorbeeld ‘tend and befriend’. Dat is de manier waarop vrouwen stressniveaus van zichzelf en een groep in balans houden. Bij aankomende stress eerst beetje ordenen, opruimen, drie zinnen wisselen met een collega, een kop koffie erbij en dan gaan.

Heb je behoefte aan een sterk netwerk van vrouwen die elkaar dingen gunnen, elkaar steunen en waar je alles mee kunt delen?

Kom naar de drie daagse workshop ‘Women Leaders, creating ourselves at the crossroad’, die plaats vindt van 23 tot 25 juli 2020. De drie dagen worden gegeven op Landgoed Schouwenburg, t Harde Gelderland.

Deze workshop is op verzoek terug van weggeweest en wordt in 2020 alleen deze zomer gehouden. Beperkt aantal plaatsen

Mis het niet en schrijf je in!

Elodie

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk