Kloppen de signalen?

Kloppen de signalen?

Ik zit helemaal met mijn hoofd in de persoonsprofielen omdat ik zometeen een groep daarmee ga leren werken. Dat is altijd een plezier omdat er heel veel muntjes vallen en omdat het luchtig is en vrolijk. Toen ik dit ooit ontdekte was dat bij mij zo. Ik vind het fijn om dingen te begrijpen en patronen te ontdekken die helpen om gesprekken luchtig te houden, het leven zelf is soms al ingewikkeld genoeg.

Persoonsprofielen zijn belangrijk gereedschap om onze verschillen te waarderen en te gebruiken op een positieve manier; waar je goed in bent meer doen, waar je niet goed in bent hulp vragen van iemand die dat wel is. Je ontwikkelt het heus wel, maar je wordt er nooit zo goed in als iemand die het van nature doet.

De profielen geven een indicatie van je gedrag in een bepaalde context gebaseerd op je motivatie. Die motivatie is gebaseerd op je cognitieve voorkeur, bijvoorbeeld, gaat je aandacht in eerste instantie naar de mens of naar het resultaat.

Je weet dat we anderen beoordelen naar onze eigen perceptie. Hoe erg is dat? Als je weet dat perceptie betekent ‘oordeel door individuele (dus subjectieve) ervaring van de feiten (dus uit het verleden)’ dan weet je dat het hard werken is om met frisse open blik naar anderen te kijken. We leggen ons eigen filter over anderen heen.

Als jij in je leven hebt geleerd dat het stoer is als mensen recht op hun doel af gaan, dan vind je mensen die resultaatgericht zijn stoer. Als je hebt geleerd dat zorgzaamheid belangrijker is dan resultaat, dan zul je zorgzaamheid hoger waarderen. Deze tegenstelling, resultaatgerichtheid versus zorgzaamheid, leidt tot de meest voorkomende irritatie in gesprekken.

En als je nu ook nog hebt geleerd dat mannen resultaatgericht (moeten) zijn en vrouwen (moeten) zorgen, dan beoordeel je de persoonsstijlen alsof ze afhankelijk zijn van gender in plaats van cognitie. Hij is een leider en krijgt dingen gedaan en zij is aardig en lief.

Nu een bruggetje naar leiding geven. Van iemand die leiding geeft wordt verwacht dat hij/zij dingen gedaan krijgt èn aardig is. En om de een of andere reden zijn resultaatgerichtheid en zorgzaamheid bij vrouwen negatief gecorreleerd zijn en bij mannen positief. Dus bij vrouwen is het of-of en bij mannen en-en.

Simpele check: als jij een leider voor je ziet van een grote multinational, een orkest, een land een investeringsmaatschappij, wat zie je dan? Man of vrouw? En hoeveel is er voor nodig om je beeld bij te stellen naar de ander? Ik hoop dat je zegt, ‘niet heel veel’. Helaas ben je nog steeds een uitzondering

Dus voor vrouwen is het hard werken, spitsroeden lopen, maar het kan wel. Bij mannen gaat dit vanzelf. In een eerdere workshop werd een vrouw heel boos toen ik dit zei, omdat ze dit ervaart als slachtoffergedrag.

Niets is minder waar. We hebben alle talent nodig in de wereld en we sluiten talent uit omdat iedereen die anders is dan hoe het nu is, de norm, zich niet vrij kan ontwikkelen.

Ja, wie zich ontwikkelt is het talent dat uitsluitend gericht is op resultaat, of alleen dat deel van zichzelf laat zien, want dat lijkt genoeg op de leiders die er al zijn. Maar het andere talent moet er veel en veel harder voor werken en kiest daarom vaak een andere baan. En om heel veel andere redenen die ik in de workshop bespreek, geldt dat voor vrouwen meer dan voor mannen.

Dus niet slachtoffer, maar juist goed leiderschap met behulp van heel veel tips en knoppen om juist de hardnekkige oordelen die jij voelt te draaien in je voordeel. Klinkt gek? Nee hoor, het is gewoon weten wat je kunt verwachten en dat voor zijn met een kwinkslag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Ik ken veel mannen die dit zien gebeuren, maar ook niet weten hoe ze het kunnen veranderen. Ben jij die man, kom dan alsjeblieft ook naar deze workshop want jij kunt met deze tips bijdragen aan meer gelijkwaardigheid op de werkvloer en daardoor behoud van talent dat zo nodig is nu.

En resultaatgerichtheid is nodig, maar alle andere aspecten ook want die zorgen voor samenhang, verbinding en creatie van nieuwe dingen.

Dus kom naar de online workshop ‘Wat werkt voor vrouwen op het werk’

Zie je daar,
Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk