Ken je Rule Number 6?

Ken je Rule Number 6?

Gistermiddag had ik het weer even. Dat je om wat voor reden dan ook de pest in hebt, gewoon even niet naar je zin. Dat je het gevoel hebt dat je alles alleen moet doen, wat waarschijnlijk ook zo is, maar op dat moment ben je er even helemaal klaar mee. Je zult nu eens even goed uitleggen wat er precies moet gebeuren en waarom en je hebt gelijk. Alleen, het werkt niet!

Volledig ten onrechte krijg je wel een reactie op de manier waarop je het zegt maar niet op wat je zegt. Reacties als ‘je gilt’, ‘schreeuw niet zo’, ‘rustig nou maar’ of erger laten je verbluft en alleen achter. De inhoud van wat je zei valt volledig in het water, de hulp waar je om schreeuwde komt niet, je likt je wonden en laat het maar zitten.

Op zo’n moment werkt RULE NUMBER SIX.

Heel belangrijk om goed te onthouden.

Dit is het verhaal (in het Engels omdat dat expressiever is):

Two Prime ministers were sitting in a room discussing affairs of state. 

Suddenly a man bursts in, apoplectic with fury, shouting and stamping and banging his fist on the desk. 

The resident prime minister admonishes him: “Peter,” he says, “kindly remember Rule Number 6,” whereupon Peter is instantly restored to complete calm, apologizes, and withdraws. 

The politicians return to their conversation, only to be interrupted yet again twenty minutes later by an hysterical woman gesticulating wildly, her hair flying.

Again, the intruder is greeted with the words: “Marie, please remember Rule Number 6.”  Complete calm descends once more, and she too withdraws with a bow and an apology. 

When the scene is repeated for a third time, the visiting prime minister addresses his colleague: “My dear friend, I’ve seen many things in my life, but never anything as remarkable as this. Would you be willing to share with me the secret of this Rule Number 6?” 

“Very simple,” replies the resident prime minister. “Rule Number 6 is ‘Don’t take yourself so g_ damn serious’.” 

“Ah,” says his visitor, “that is a fine rule.” 

After a moment of pondering, he inquires, “And what, may I ask, are the other rules?” 

“There aren’t any.”  

Benjamin Zander, amerikaans dirigent en auteur van het boek ‘The Art of Possibility’ waarin veel verhalen zoals dit verhaal zijn opgenomen, vertelt dat hij dit verhaal vertelde aan een groep leidinggevenden bij een Europees bedrijf.

Enkele maanden later toen hij terugkeerde ging hij langs bij het hoofdkantoor en werd uitgenodigd op de kamer van de CEO.

Tot zijn verbazing had deze een plaquette op zijn bureau staan naar zichzelf gericht met daarop de woorden, Remember Rule Number Six. De CEO vertelde Zander dat iedere manager in het bedrijf eenzelfde plaquette op zijn bureau had staan met het opschrift aan beide kanten. Hij vertelde dat deze simpele handeling had gezorgd voor een omslag in de bedrijfscultuur met een klimaat van samenwerking en collegialiteit tot gevolg

 

Dus maak een grap een laat de boel even de boel.

Zeg ‘Ik hou het even voor gezien met de taakjes, ik ga vandaag met mezelf uit eten.’

Of, als je zojuist hebt geroepen dat een bepaalde fout nu echt niet meer mag voorkomen, voeg dan toe dat er anders een koe van 500 kilo op die persoon zal vallen, zoals Zander deed bij een belangrijke repetitie van het Boston Jeugd Orkest.

Relativeer en word blij met wat er wèl is.

Waarom dit werkt? Als je werkt in een competitieve omgeving waar alles wordt gemeten dan werkt Rule Number Six om daar lichter naar te kijken en je lichter te bewegen.

In de gemeten en afgemeten wereld komt het deel van ons, dat we hier maar even ons ‘Berekende Zelf’ noemen naar voren en als we niet oppassen neemt die de overhand.

Deze versie van onszelf neemt zichzelf heel serieus. Dat hoort erbij en is niet erg als hij maar niet de overhand krijgt, dat maakt namelijk alles wat we doen geforceerd.

Door Rule Number Six te oefenen leren we ons berekenende zelf om de wereld iets lichter te nemen, vrolijker, en wordt de grip van dat karakter minder strak en makkelijker. In ontspanning lukken dingen nu eenmaal beter.

Wil je meer hiervan, lees dan hier alles over vrouwelijk leiderschap in Women Leaders (klik op rode tekst) of maak een vrijblijvende afspraak met me www.elodievansytzama.nl/strategiegesprek.

Hartelijke groet,

Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk