Je vader

Je komt niet echt in gesprek met je vader. Je spreekt hem wel, maar het is moeilijk om het te hebben over dingen die jou bezighouden. En hij vertelt ook niet veel. Als je je zorgen maakt, houdt hij het af. En toch heb je dat verlangen, het is je vader.

Om te weten waar je heen gaat moet je weten waar je vandaan komt, je vader, moeder en verder.

Ach dat heb ik niet nodig denk je misschien, en toch is dat wel zo. Of je denkt ik weet alles van mijn ouders. Is dat zo, en van hun ouders? De geschiedenis van jouw familie, je ouders, je grootouders, werkt door in jou. Vaak zijn de mooie verhalen van de familie wel doorgegeven, maar niet de pijnlijke verhalen. Men was bang voor de schaamte, de pijn en het onbegrip. Het is leed dat is weggestopt. Maar leed laat zich niet wegstoppen.

Dat leed ging zitten in lijven en misschien zit het wel in jouw lijf.

Veel van onze overtuigingen en ons gedrag komen voort uit het verleden. We denken zo zijn we nu eenmaal, maar het is veel subtieler dan dat.

Ook overbelast gedrag, waarbij je uit de bocht vliegt om niets, kan voortkomen uit het verleden. Dat stop je niet zomaar. Daarvoor is het belangrijk om het verleden aan te kijken en te verwerken. Dat lijkt heel spannend.

Maar voel je wel eens dat je vastzit, niet verder komt, maar doordoet zonder dat je zeker weet of dit is wat je wilt. Dan kan het helpen om je wortels te onderzoeken. De kruin van een boom is zo breed als de wortels onder de grond.

Je hoeft niet perfect te zijn dat is niet onze taak hier en zou overigens heel saai zijn. Het is wel je taak om ‘heel’ te zijn, want door niet ‘heel’ te zijn beschadigen we anderen.

Als je weet waar je vandaan komt, worden dingen duidelijk en kun je ze delen en dat leidt tot verbinding, ook met je vader.

Ik luister graag naar jouw verhaal!