Ik geloof je

Ik geloof je

Je hebt het me vast al eerder horen zeggen: ‘als je wilt dat mensen je geloven moet je eerst in jezelf geloven.’ En je gelooft in jezelf als je jezelf kent en accepteert.

Dat is nog niet zo gemakkelijk, want er zijn altijd delen van onszelf die we niet zo geweldig vinden, dus liever zouden wegpoetsen of in ieder geval geen aandacht aan besteden. Zoals Brené Brown zegt: ‘hoewel ik mijn leven heb gewijd aan het vinden van de weg, ben ik het grootste deel van de tijd bezig met het onderzoeken van de obstakels die in de weg staan’.

Nu is er een mooie dissertatie verschenen die helder uitlegt waarom we sommige politici wel geloven en anderen niet. In mijn woorden: degenen die we niet geloven passen zich te veel aan. Ze accepteren zichzelf niet helemaal of denken dat anderen dat niet doen en zo worden ze juist door hun aanpassen helemaal niet meer geloofd, een selffulfilling prophecy.

De dissertatie is van Carola Schoor en heet ‘The Politics of Style’. Ze analyseert de stijlen van politici en de invloed daarvan op hun geloofwaardigheid en dus volgers. Prettige bijwerking: ze veroordeelt niet, maar laat zien hoe je effectief tegengas geeft aan bijvoorbeeld populisten. Als je je dat afvroeg, lees de zeer leesbare dissertatie!

De verschillen in het kort: een populist is van de mensen en ziet het volk als één. Dat laatste heeft populisme met elitisme gemeen, het volk als één, maar volgens de elitist kan alleen de elite  leiding geven. De pluralist ziet het volk als een heterogene groep en degene met de meeste stemmen kan tijdelijk leiding geven. Je kunt dus pluralist en elitist zijn (het volk is heterogeen en elite geeft leiding), maar niet alle drie tegelijk.

Obama is overtuigd pluralist, alleen dat. Trump beweegt van zuiver populist naar een combinatie met elitist sinds hij President is, het is dus niet statisch en door omstandigheden passen politici zich vaak aan.

Clinton (Hillary) probeerde alle drie te zijn: de drukke politica zonder tijd voor socializen (elitist), ging met haar Latino en African-American vriendinnen shoppen (pluralist), en werd als vrouw niet eerlijk behandeld (populist). Had ze nou die laatste maar anders ingestoken, in combinatie bijvoorbeeld met pluralisme, dat was haar geloofwaardigheid ten goede gekomen.

Waarom dit belangrijk is voor jou?

Omdat mensen -wie dan ook- met je meedoen als ze je vertrouwen. De druk van anderen wordt soms te veel, waardoor je je gaat aanpassen zoals Clinton.

Zo zijn er op het werk verschillen in de behandeling van mannen en vrouwen. Die verschillen maken dat jij je aan gaat passen om aan het beeld te voldoen met als risico dat je jezelf verliest, althans niet je hele overtuigende zelf bent.

Dat kan anders. Als je weet wat de verschillen zijn en manieren hebt om ermee om te gaan op een manier die bij jou past, kun jij je eigen spoor volgen en floreren in je werk. Dan heb je geen last meer van de obstakels, maar gebruik je ze als springplank!

Ja dat kan. Weten hoe?

Kom naar de online workshop ‘Wat werkt voor vrouwen op het werk’

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk