Hoe hou je talent vast

Hoe hou je talent vast en waarom sturen op talent beter is voor organisaties dan positieve discriminatie

Er zijn organisaties in Nederland waar positieve discriminatie voor vrouwen wordt toegepast. Vrouwen krijgen daar promotie terwijl mannen met een beter cv die niet krijgen.

Ik heb het niet over een start-up, maar over een klassieke bekende reus. De vrouwen die het betrof hadden niet een met de mannen vergelijkbaar cv, maar beduidend minder inhoudelijke en leidinggevende ervaring en minder van de in de vacature gevraagde criteria.

Sterker nog, de vrouwen die deze promoties kregen hadden nog niet kenbaar gemaakt dat ze streefden naar deze bewuste promotie. Toch kregen zij die en mannen hadden het nakijken.

Ik denk dat dit de organisatie tekortdoet om twee redenen.

Eén: op de topposities worden niet de beste mensen gerekruteerd.

Twee: dit is korte-termijn politiek, wekt wrevel en leidt tot verlies aan motivatie bij anderen.

Hoewel je mag hopen dat het leidt tot rolmodellen voor de vrouwen die na hen komen (dat is niet vanzelfsprekend), is het risico groot dat de druk te hoog is – te veel ‘gender taken’ voor de paar vrouwen die het betreft – en de begeleiding het laat afweten.

Wat werkt beter? Om ditzelfde proces veel lager in de organisatie te benoemen en te borgen! Geef vrouwen veel lager in de organisatie uitdagingen en verantwoordelijkheden, laat hen relevante strategische en leidinggevende ervaringen opdoen en laat mannen en vrouwen samenwerken als teammaatjes, gelijkwaardig, niet als uitzondering maar als regel. Zorg voor die zogenoemde pijplijn!

Ik hoop dat je een beetje verontwaardigd hebt gereageerd op de positieve discriminatie die ik hierboven beschrijf. Weet je dat dit volledig normaal is geweest in de afgelopen eeuw bij alle organisaties overal ter wereld, en nog steeds. Maar dan omgekeerd.

Mannen worden al die tijd positief gediscrimineerd en dat doet organisaties dus tekort, om dezelfde twee redenen als ik hierboven beschrijf:

Eén: op de topposities worden niet de beste mensen gerekruteerd.

Twee: dit is korte-termijn politiek, wekt wrevel en leidt tot verlies aan motivatie bij anderen.

En er zijn veel meer mannelijke rolmodellen en door de grotere aantallen is de druk voor bepaalde taken beter verdeeld en is begeleiding eveneens zekerder omdat er meer mannen op hogere posities zijn.

Van mannen wordt potentieel verondersteld, vrouwen moeten zich steeds opnieuw bewijzen. Mannen krijgen de verantwoordelijkheden automatisch, ze moeten zich immers ontwikkelen.

Vrouwen krijgen die verantwoordelijkheden vandaag de dag ook, maar ze worden raar aangekeken als ze ook maar het minst afwijken van de norm. Terwijl juist die afwijking de toegevoegde waarde is, anders kijken en acteren. Vrouwen passen zich te veel aan en verliezen daardoor hun eigenheid en hun toegevoegde waarde.

En je wordt er doodongelukkig van! Het kost je te veel energie en je hebt steeds het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn. Je bent steengoed in je vak, maar het komt niet over de bühne. Op deze manier weet je niet of je de volgende stap wel wilt nemen. Stel jezelf dan de vraag: kan iemand anders het dan beter? Als je antwoord hierop een volmondig ‘Nee’ is, dan heb ik iets voor je.

Of er wordt je niet gevraagd de volgende stap te nemen omdat de organisatie ‘in transitie is’ of ‘het is nu even niet de tijd’. Ook dan heb ik iets voor je, want dit is niet het moment om af te wachten. Neem actie, maar doe het goed!

Doe jij waar je het beste in bent, met alle kwaliteiten die je in je hebt. Ken je al je kwaliteiten en weet je wat jouw succes maakt?

Hoe kom je daarachter? Hoe presenteer jij je en hoe neem jij leiding in je carrière en je leven. Kom naar de driedaagse workshop ‘Women Leaders, creating ourselves at the crossroads’. Hierna sta jij als een huis voor waar je goed in bent, dat beloof ik je.

 

Dit is wat deelnemers er over zeggen:

‘Het was een transformatie in mijn carriere’

‘Met elkaar delen leidt tot enorme opluchting en verbinding, dat had ik niet verwacht van te voren.’

‘Ik was niet op zoek naar iets voor alleen vrouwen, maar ik heb hiervan genoten.’

 

Aanmelden doe je zo:  

1. Wil je een vaste datum – de eerstvolgende is op 28-29-30 januari 2021 en er is nog  plaats – schrijf je dan snel in met vroegboekkorting – nu €2500. Dat doe je hier.

2. Maak gebruik van de Black Friday Korting! Die dag is je investering voor het ‘Women Leaders Ticket’ voor de driedaagse workshop 

€1250! 

Stuur me op op Black Friday (aanstaande vrijdag) tussen 9.00 en 18.00 een mailtje. Wees er vroeg bij want er zijn maar een heel beperkt aantal tickets in de SALE!

Klik hier voor een mail aan mij: elodie@elodievansytzama.nl

Met dit ticket kun je de driedaagse workshop volgen in 2021 of 2022. Je krijgt een mail zodra de data bekend zijn, meldt je dan aan en krijgt vier weken voor aanvang bevestiging van je deelname. De workshop wordt twee à drie keer per jaar gehouden.

Natuurlijk is dit voor jou met heel weinig risico: als ik de cursus om wat voor reden dan ook niet geef, krijg je je geld terug. Na je mailtje stuur ik je een bevestiging en factuur en is het Women Leader ticket van jou. Deze geldt niet voor bedrijven.

 

3. Wil je iemand verrassen waarvan je weet dat ze veel potentie heeft, dan kun je het ‘Women Leader Ticket’ geven als Sinterklaascadeauen krijg je het als een stijlvol cadeaucertificaat per post thuisgestuurd. Op het certificaat staat wat het inhoudt.

Wil je dit, ook dan stuur je een mail op Black Friday tussen 9.00 en 18.00. Na je mail stuur ik je een bevestiging en factuur en krijg je het certificaat op het opgegeven adres. Dezelfde voorwaarden als onder twee gelden. Dit aanbod geldt vanaf vier tickets ook voor bedrijven.

Klik hier voor een mail aan mij: elodie@elodievansytzama.nl

Ik zie er naar uit je te zien bij Women Leaders, Creating ourselves at the Crossroads. Ook jij zult staan als een huis voor waar je goed in bent.

Vergeet niet aanstaande vrijdag in je agenda te noteren!

Tot snel!
Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn.