Great Resignation?

Als de afgelopen twee jaar één positief ding heeft opgeleverd is het dat mensen hun werksituatie opnieuw beoordelen wat vaak leidt tot een carrière switch. Volgens accountant.nl geeft van professionals met werk 39 procent aan op zoek te zijn naar een nieuwe baan en 24 procent dat ze daar over denken. De drijfveren zijn naast salaris (22%), iets nieuws willen gaan doen (51%), een carrierestap maken (49%) en onvrede met het management (27%).


Heb je onder de kerstboom zitten bidden dat de nieuwe regering niet steeds weer alles op slot zal doen en 2022 eindelijk werkelijk echt hybride gaat worden zodat je regelmatig je mensen ziet, gaan je mensen weg!


Waarom dat een goed ding is? Omdat verandering van spijs doet eten, dus voor de ontwikkeling van de mensen is het goed. Maar dat zoveel tegelijk weg gaan zegt veel over de huidige situatie. Er is sprake van stagnatie in ontwikkeling en toekomstperspectief en daar heb jij invloed op.


Veel organisaties hebben in de afgelopen twee jaar hun opleidingsbudget niet kunnen uitgeven, mensen hadden geen zin in online opleidingen. Hun ontwikkeling staat dus stil en die van jezelf waarschijnlijk ook.


In het begin van covid waren er veel initiatieven om te verbinden, buiten het scherm om, maar daar hoor ik al tijden niemand meer over, de swung is er uit. Het is niet opgepakt door anderen dan de initiële organisatoren, het is geen onderdeel geworden van het nieuwe werken.


Jij kunt niet alles en zeker niet alleen. Je werkt je de blubber om het werk af te krijgen, iedereen aan het werk te houden en tevreden, maar wat als je mensen weggaan? Zo snel lukt het niet ze te vervangen, the war on talent is de bodem onder the great resignation.


Het is tijd dat jij jezelf gaat omringen met nieuwe ideeën om strategisch te acteren in tijden van transformatie, dat je de mensen om je heen positief beïnvloed zodat zij zich op lange termijn verbonden voelen met de organisatie en het gevoel hebben dat wat ze doen van belang is.


Een begin is dat jongeren willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun teamleden en hun team. Ze willen dat dingen beter gaan en ze hebben de ideeën om dat te doen. Geef ze die ruimte en coach ze naar succes, open deuren voor ze en laat ze schitteren. Geef ze perspectief en schets duidelijk de stappen om verder te komen. Draai niet om de drempels die genomen moeten worden heen. Er wordt veel verwacht op weg naar de top, wees daar duidelijk over.


Maak daarbij gebruik van HR. Zij kunnen het proces zo sturen dat jongeren geïnspireerd raken door verhalen van ervaren collega’s, dat ze vragen stellen, dat ze projecten opstarten. Zij zorgen voor follow up en sturing terwijl jij de expert bent. Doe het niet alleen, jouw expertise is nodig voor strategische zaken.


En laat je collega’s zien dat jij niet stilstaat. Dat jij je laat omringen door een club mensen die je inspireren, anders laten kijken en beter maken in verbinding maken. Want als je verder wilt met je organisatie zijn mensen niet vervangbaar, zij zorgen voor de creativiteit waarmee jij klanten verder helpt. En mensen zijn op zoek naar verbinding nu meer dan ooit.

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn.