Je werkt je een slag in de rondte om de deadlines voor de NWO aanvraag te halen, zit weken in spanning, en krijgt hem niet. En dat is al de tweede keer. Wat doe je? 

Je hebt je er alles aan gedaan om de spreekbeurt van je kind met hem voor te bereiden, de luiers zelf te verschonen en toch niet chagrijnig te worden, maar dat lukt maar half. Je hebt er zelf meer last van dan je kind. 

Op je werk zou je zo graag iets meer steun van de assistenten hebben om jouw planning heen. 

Je hebt alles geprobeerd, maar weet niet meer wat je moet doen om het getier van de oudere mannelijke hoogleraar het hoofd te bieden, het lijkt nooit goed, maar je hebt hem nodig voor je onderzoeksplan.

En zelfs als je dan toch financiering binnen hebt gehaald vraag je je af waarom er zoveel machtsspelletjes gespeeld worden. Daar heb jij toch geen zin in. Maar wat dan?

Het is waar, als er ergens een glazen plafond is, is het in de wetenschap. Het NWO liet hier onderzoek naar doen en er is zowel bij mannelijke als vrouwelijke beoordelaars sprake van onbewuste vooroordelen over de onderzoekskwaliteiten van vrouwen. En het leidt tot minder toekenningen van onderzoeksgeld. Dit vooroordeel speelt op veel meer plekken bij universiteiten. Toch kun je er als vrouw niet op zitten wachten tot dit is verholpen, dat kost jaren en gelukkig wordt er aan gewerkt. Ondertussen moet jij verder.

 

Dit zijn de 4 redenen die jou tegenhouden om de academische top te bereiken en hoe je dat kunt voorkomen.

  1. Je neemt het te persoonlijk. Mensen (de mannelijke hoogleraar) en systemen (NWO en mensen daarin) gedragen zich niet alleen zo tegen jou, ze gedragen zich gewoon zo. Dus als er onbewuste vooroordelen zijn, zul je die moeten pareren, feitelijk, zonder je persoonlijk aangevallen te voelen. Laten zien dat je goed bent en erover praten.
  1. Je onderschat het gebrek aan talent aan de top. Je denkt dat je niet goed genoeg bent, maar in alle eerlijkheid, zijn anderen echt beter? Natuurlijk niet, ze hebben je nodig, jouw talent is nodig. Hoe vaak denk je niet achteraf, ‘dat had ik beter gekund’ ? Onthoud mensen jouw talent niet, zet het in en sta ervoor.
  1. Je onderschat je eigen talent, of je hebt geen idee wat je talent is. Hoe doe jij dingen, wat maakt jou uniek. Je vrienden en je ouders weten dit meestal feilloos te benoemen, vraag het ze maar eens en gebruik dat om jezelf op de kaart te zetten.
  1. Je wilt alles 100% goed doen en op de manier die je van thuis hebt meegekregen, terwijl je ook wel weet dat dat niet kan. Regel het thuis zodat jij er blij van wordt en stop met je schuldig te voelen. Hoe wil jij het hebben. Regel het, vraag hulp van mensen om je heen. Daar schreef ik eerder een blog over https://elodievansytzama.nl/inzicht-in-carri…en-balans-deel-2/. Wil je weten hoe je dat gesprek kunt voeren, download dan ook mijn ebook onderhandelen voor professionals (jij dus) die leidinggeven (ook voor mensen die samenwerken of voor iemand werken) in de 21e eeuw.

Ik wens je heel veel succes!

ps op de foto staat Annelies Bredenoord, Hoogleraar UMC Utrecht (2017) en Lid Eerste Kamer, die zo aardig was me toestemming te geven haar foto te gebruiken.