Zo vaak vragen mensen mij om hen te leren een harde onderhandelaar te worden. Kennelijk lukt je niet om te krijgen wat je wilt of heb je het idee dat je niet wordt gezien. Daarom deze drie tips voor professionals die leidinggeven en leiderschap willen tonen.

 

TIP 1: Strijd met je eigen wapens, niet met die van de ander

Ieder van ons heeft een eigen stijl waarmee je in je leven dingen voor elkaar hebt gekregen. Gebruik die. We zijn vaak geneigd gedrag van anderen te kopiƫren, in reactie op hun gedrag, maar dat zijn niet onze eigen wapens dus we zijn daar helemaal niet goed in. Immers, op eigen stijl oefen je al je hele leven. En de ander ook, dus die is daar beter in. Met je eigen stijl ben je overtuigender en dus succesvoller en krijg je wat je wilt.

TIP 2: Zie het gedrag van de ander niet als een persoonlijke aanval op jou

Let er maar eens op. Hun gedrag is niet speciaal voor jou bedoeld maar is het gedrag van die ander in bepaalde situaties. Als je dat kunt zien, heb je niet de neiging er op te reageren en kun je beter vasthouden aan wat je zelf wilt. Dan gaat het gesprek daarover en niet over hoe jullie je gedragen. Veel leuker toch, en zinvoller.

TIP 3: Formuleer in een korte zin wat je wilt

Geen bijzinnen, niet wat je niet wilt, maar duidelijk wat je WEL wilt. Toelichten kan altijd nog en toegeven ook, maar begin er niet zelf al mee. Let maar eens op hoe vaak de ander helemaal niet begrijpt wat je nou eigenlijk vraagt en hoe vaak het gesprek gaat over alle bijzinnen die je hebt geformuleerd. Daar gaat het toch niet om? Dat is allemaal afleiding die ontstaat uit onzekerheid, frustratie en ongemak. En daar reageert de ander op want emoties maken nu eenmaal emoties los bij de ander. Dus probeer ze weg te laten als je iets wilt en vraag gewoon wat je te vragen hebt.

Lukt je dit dan ben je een natuurlijke onderhandelaar en krijg je veel voor elkaar, gefeliciteerd!

Wil je meer tips omdat je nog wel wat hulp kunt gebruiken, lees dan mijn blogs of download mijn ebook onderhandelen voor professionals die leidinggeven in de 21e eeuw.