Door een zinnetje in het boek Lean In van Sheryl Sandberg, COO van Facebook, leerde ik hoe simpel het is om te vragen wat je nodig hebt (ook als het is omdat je vrouw bent!) zonder je kleiner te maken. Het ging zo. Bij het kantoor van FB is een enorme parkeerplaats en zelden een plek voor de deur van het kantoor. Ze moest dus ver lopen met haar tassen en dat werd haar teveel toen ze zwanger was. Op een morgen bij het begin van het MT-overleg zei ze: “We missen parkeerplaatsen voor de deur voor zwangere vrouwen.” Het antwoord was een simpel: “Ja natuurlijk, dat we daar niet aan hadden gedacht” en ze kwamen er.

Je kunt niet van mensen verwachten dat ze iets bedenken als het niet in ze op komt, omdat ze nu eenmaal de ervaring niet hebben.

Eens per half jaar luister ik naar de TED-talk van Paula Jones Williams en lig ik eerst bijna onder tafel van het lachen en ben ik vervolgens (weer) geraakt. De voorbeelden die ze noemt over m/v verschillen zijn hilarisch en laten zien welke extra inspanningen vrouwen leveren ten opzichte van mannen. Sta jij er ooit nog bij stil wat het gedoe het is om te zorgen dat er geen kledingonderdeel in de wc pot valt? Nee, je doet het gewoon. Geen man heeft zich dat ooit afgevraagd. Of waarom de broekzakken van een vrouwenjeans zo zinloos klein zijn? Of dat de kosten voor de kapper zo hoog zijn dat je moet kiezen of je dat zult doen of iets anders, terwijl het voor mannen twee kopjes koffie zijn.

Dit zijn grappige dingen, maar ze benoemt ook trends met een diepgaander effect zoals mansplaining, door haar uitgelegd als: “I have to go three or four rounds with someone before I get a direct answer”. Herkenbaar? Wat mij opviel is dat ik hier zo gewend aan ben geraakt dat ik de persoon uitzoek voordat ik mijn verhaal doe of iemand afkap zodra hij in mansplaining vervalt. Het kost me teveel tijd. Maar wat ook opvalt is dat dit gedrag bij sommige mannen heel hardnekkig is en ondanks uitleg niet snel verandert.

Ze geeft nog meer voorbeelden, ik zal niet alles verklappen. De onfatsoenlijke aanklacht tegen haar omdat iemand op haar plaats zit in het vliegtuig is zelfs herkenbaar. Luister maar.

Ondanks alle verschillen is het belangrijkste wat in dit filmpje voor mij wordt bevestigd dat je het moet zeggen, spreek het uit. Zoals Paula zegt: “There is no way a well-educated white male can know how much the culture is tilted in his favor, and conversely there is no way that a women can understand the full import of that.” Omdat je alleen je eigen perspectief kent.

We zullen het er over moeten hebben, het uitleggen aan elkaar, te beginnen bij de feiten. Hoe zit het nu echt. Een ander voorbeeld is dat vrouwen op kantoor aanmerkelijk harder werken dan mannen. Laten we dat ‘for the sake of a different argument’ eens aannemen als vertrekpunt en van daaruit kijken hoe dat zit en wat het betekent. Salaris verschillen in het nadeel van vrouwen? Hoezo? Als je er op let zie je zoveel meer voorbeelden.

Het gaat niet om de m/v verschillen! Het gaat erom dat we ieders talent en uniciteit honoreren en daar hoort bij of je m of v bent. Dat is waarom ik dit filmpje zo geweldig vind, omdat het laat zien dat ieder van ons uniek is en DAT is onze bijdrage.

En als je de ander te anders vindt en niet kunt volgen, zeg dat dan gewoon: “Ik begrijp het niet, maar ik ben bereid het te proberen.” Zo kan ieder zijn of haar eigen weg ontdekken, want in de ontdekkingstocht van wie we zijn zitten we allemaal in eenzelfde schuitje.

Ik wens je veel plezier met jezelf zijn, helemaal zonder excuses! m en v

Heb jij nog meer voorbeelden en was je vergeten dat je daar een oplossing voor hebt gevonden? Laat het me weten elodie@elodievansytzama.nl