Denk je dat je alles op orde hebt, gaat zij weg

Denk je dat je alles op orde hebt, gaat zij weg!

Je hebt je team op orde en bent aan het bouwen voor de toekomst. Je praktijk loopt goed, zeker gezien deze tijd waarin alles op afstand lastiger is, maar je hebt goed contact met je team, je ziet ze groeien en jij voelt dat dingen lopen. Er begint ruimte te komen voor nieuwe stappen, nieuwe klanten, nieuwe collega’s. En dan loopt één van je beste en naaste medewerkers bij je binnen (virtueel!).

We noemen haar Patricia. Patricia komt binnen en zegt: “Ik ben gevraagd door A voor baan X. A is je concurrent en X is een prachtige stap voor Patricia.

A is (veel) groter, bestaat langer is een grote naam in jullie markt, als werknemer misschien aantrekkelijk omdat kantoorzaken verder zijn geprofessionaliseerd, salarishuizen staan en hebben zich bewezen, klanten zijn groter en de marges ook.

Kortom aan alle kanten voel je je even heel klein worden en denk je dat je geen schijn van kans maakt om haar te behouden. Je concurrent biedt bovendien een hoger salaris en een verbetering van de positie.

Zo kom je bij mij binnen.

Je vertelt me dit en je voegt nog toe dat jullie het eerder hebben gehad over haar carrière-pad en groei met bijbehorend salaris, maar dat dat voor jullie organisatie beperkingen heeft. Jullie zijn nu eenmaal een stuk kleiner, waardoor de financiële mogelijkheden kleiner zijn en de groeimogelijkheden beperkter. Maar ook is door het hechte team iedereen van alles op de hoogte dus je kunt en wilt niet iemand voortrekken alleen om haar binnen te houden.

En bovendien voelt het ook wel erg machteloos en defensief om nu te gaan overbieden, je vraagt je af of dat zou werken.

In deze casus wemelt het van de aannames en sturende opvattingen die veelzeggend zijn over hoe we medewerkers in organisaties zien. Maar aannames en sturende opvattingen zijn niet perse hoe je het wilt.

Echter, in tijden van stress en hoge druk hebben we de neiging terug te vallen op sturende opvattingen. Dit zijn de sturende opvattingen: verdorie Patricia gaat weg dus ik moet een vervanger gaan zoeken, die zal nooit zo goed zijn als zij was, we waren net aan het groeien en dit veroorzaakt stagnatie. Omdat je hier al bent met je gedachten, duw je Patricia als het ware naar de uitgang.

Dus we gaan terug en ik vraag je: ‘wat is jouw Talent en hoe zet je dat in in de aansturing van je medewerkers?’ Ik vraag naar de bekende weg, want we hebben het al veel vaker over je Talent gehad.

Jouw talent is dat je in alles wat je doet de Haarlemmerolie bent voor ontwikkeling. Jij gelooft dat medewerkers zich moeten kunnen ontwikkelen naar hun beste kunnen en zoals jij leiding geeft bied je ze daartoe alle ruimte en je daagt ze uit die te nemen.

Nieuwe projecten ondersteun je, en je begeleidt hen om te doen wat belangrijk is en bij de organisatie past, als het nodig is kom jij met de Haarlemmerolie, je doet iets waardoor dat wat stroef gaat weer vlot getrokken wordt.

Je weet dat het de organisatie alleen maar kan verbeteren als mensen initiatief nemen, het is onmogelijk dat jij alles bedenkt, dus je geniet als mensen het voortouw nemen. Je realiseert je dat concurrenten dit ook zien en het is dus niet gek dat Patricia is gevraagd.

In plaats van je sturende opvattingen de overhand te laten nemen – ik moet een probleem oplossen- is de kunst om je bij je talent te houden – Haarlemmerolie voor ontwikkeling. In plaats dat je Patricia al afschrijft ga je haar juist helpen met jouw Haarlemmerolie.

Hoe? Door alles wat je weet over de concurrent te delen. Maar pas op, in je talent, dus feitelijk met voorbeelden en niet oordelend. En je leidt dit ook in: ik voel me natuurlijk heel ongelukkig als je gaat, maar je weet ook dat ik geloof in ontwikkeling en als dit jouw weg is moet je die gaan. Dus laat ik je alles vertellen wat ik weet zodat jij je keuze kunt maken.

Om een lang verhaal kort te maken: het is goed om in verschillende bedrijven te kijken, maar geen medewerker heeft de ambitie om te gaan werken bij een organisatie waar zoveel regels gelden dat er weinig ruimte is voor experimenteren, leren en verantwoordelijkheid nemen.

Kortom al is jouw organisatie kleiner, dat kan juist de aantrekkingskracht zijn, mits de richting duidelijk is.

Wat zijn jouw sturende opvattingen? Hoe staan ze je in de weg? Je kunt anderen niet veranderen, maar je kunt wel het inzicht in jezelf versterken en dat levert je grote interpersoonlijke macht op waardoor je geloofwaardiger bent, meer impact hebt en minder stress.

Wil jij dit ook? Wil je hier meer van weten? Kom naar de drie daagse: Women Leaders, creating ourselves at the Crossroads waarin je samen met 6 vrouwen jouw Leiderschapskwaliteiten op een rij zet en verstevigt en beter voorbereid bent op wat komen gaat in je werk, je leven en je volgende stap, juist als het lastig wordt. Je hoeft het niet alleen te doen. Coaching is onderdeel van het programma.

Door Covid en het schuiven met data is er een plek vrijgekomen voor 8 t/m 10 april 2021. Als de Covid regels dat vragen schuiven we verder en houden rekening met alle deelnemers. Een van de deelnemers heeft nu gekozen om met de volgende cursus van 15 t/m 17 juli 2021 mee te doen.

Kijk snel hier: www.elodievansytzama.nl/women-leaders/

 

Groeten,

Elodie

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn.