Sta je op een kruispunt in je carrière? en Hoe moet het met de balans?

Dit is het laatste deel van dit drieluik. Ik hoop dat je een moment hebt genomen om deel 1 en 2 te lezen en er over na te denken. Het woord balans is ‘highly overrated‘ en een eufemisme voor niet goed weten wat je moet doen om echt blij te worden van wat je doet, om het met energie en plezier te kunnen doen.

Als beginnend advocaat waren er een heleboel dingen die ik goed kon, maar ik had niet door dat die ook waarde hadden. Ik probeerde te doen wat de anderen deden, maar daar waren zij goed in en ik overduidelijk niet. Niet zo raar als beginner als je nog nooit een bedrijf of een rechtbank van binnen hebt gezien. Mensen meekrijgen daarentegen kon ik ook toen al goed en hoewel anderen dat zagen en mij vroegen in feestcommissies, vond ik dat zelf bijzaak. Het kan verkeren. Ik bleek ook nog goed te kunnen pleiten, maar dat was de week voordat ik het vak vaarwel heb gezegd. De rechter nam zelfs de moeite een kantoorgenoot van mij te bellen om dat te vertellen.

Hoe dat kon? Ik had de hele avond voorafgaand aan het pleidooi de situatie met een bevriende arts nagespeeld, de situatie van de benen die bij de dokter uit de beugels waren gevallen. Ik wist helemaal hoe het zat, hoewel ik geen arts was, en kon het feitelijk uitleggen èn laten zien. Had ik dit niet bedacht en de vriend gevraagd, dan was het gortdroog geweest, saai en ik vrees niet zo succesvol. Nu kan ik nog steeds terugkijken op een hele leuke avond, een geweldig pleidooi en zelfs een leuke tweede termijn. En sindsdien heb ik heel veel plezier in dingen verhelderen en overbrengen in groepen. Stel je voor dat ik deze zaak alleen had willen oplossen.

Er zijn geen modellen voor de balans tussen carrière, familie, vrienden, sport, ontspanning, spiritualiteit, buurtwerk, cultuur, hobby’s, reizen en meer.

Het gevaar is dat we denken dat we het in ons eentje kunnen oplossen. De worsteling om dit op te lossen, een strategie te bedenken en ondertussen balans te bewaren vergt ondersteuning en dialoog. Ondersteuning en een continue dialoog die we vragen en voeren met onze families, vrienden, buren en collega’s. Zij kunnen helpen en zoeken waarschijnlijk naar eenzelfde balans.

Balans zoeken we natuurlijk bij veel meer dingen in het drukke leven van alle dag, maar meestal zoeken we het op de verkeerde plaats. Keertje sparren? Ik coach mensen door het glazen plafond, wat dat ook moge zijn in jouw geval.

Over de auteur: Elodie van Sytzama

Met jarenlange ervaring help ik vrouwen (en mannen) in de top door obstakels heen en haal ik het beste naar boven in executives die willen investeren in hun leiderschap. Ik heb 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en gezien wat er wel en niet werkt. Met een achtergrond in mediation en onderhandeling in de advocatuur heb ik honderden executives gecoacht die de resultaten hebben bereikt die jij waarschijnlijk ook voor ogen hebt.

Gerelateerde berichten