Als je het niet met elkaar eens bent

Gisteren keek ik naar de oproep van David Attenborough* om beter met onze aarde om te gaan. Hij noemt het zijn visie en voegt er de oplossingen aan toe. In de film zit een stukje waarin hij afschuwelijke beelden van de gevolgen van de opwarming van de aarde laat zien tijdens de Klimaatconferentie in Parijs. Het heeft geholpen.

En net zo gemakkelijk trok de VS zich weer terug. Waarom? Ja, dat is nu het ongemakkelijke van open vragen stellen, dat je die stelt en stelt en stelt tot dat je het werkelijke verhaal te horen krijgt. Op het moment dat we in oordelen vervallen lukt het ons bijna niet meer om open vragen te stellen. Want zou jij een open antwoord geven als je vermoedde dat de persoon die de vraag stelt een oordeel over je antwoord heeft? Nee! Althans de meeste mensen niet omdat het uitsluiting betekent, er niet meer bij horen en dus staan onze hersenen ons niet toe dat zomaar te doen.

Er zijn geoefende mensen zoals filosofen en andere denkers die zich hierin hebben bekwaamd, maar schaam je niet dat jij dat nog niet bent. Wat ik hoop is dat je oordeelvrij vragen kunt stellen, omdat dat tot verbinding leidt.

Wil je daar meer van weten? Meld je dan aan voor één van de gratis life online workshops

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap, zodat jij even een moment van reflectie hebt om uit te zoomen uit de waan van die dag en stil te staan bij waar het echt om gaat en de grote lijn. 

Ontvang mail met online coaching

Ik stuur je twee keer in de week een email met een relevant onderwerp of een relevante vraag voor jouw organisatie- en persoonlijk- leiderschap. Het geeft je een moment van reflectie om uit te zoomen uit de waan van de dag en stil te staan bij wat echt belangrijk is voor je.

Gratis e-boek

9 Tactieken om een ‘JA’ te krijgen in jouw onderhandelingen op je werk