3 tips voor succesvol leiderschap die je niet verwacht

John Cleese (Monthy Python, Fawtly Towers, A Fish called Wanda etc etc.) schreef een boekje in 2020 (inspirerend tijdverdrijf in lockdown!!!) heruitgegeven in 2022 Creativity, a short and cheerful guide’.  

Hij noemt, in dat boekje dus, twee essentiële vaardigheden die nodig zijn voor creativiteit: kunnen spelen en beslissingen kunnen uitstellen.  

Kunnen spelen zodat je de kracht van je onbewuste brein aanspreekt. Je onderbewuste is de plek van waaruit ideeën ineens oppoppen. Om dat voor elkaar te krijgen is nodig dat je :

Kunnen uitstellen van beslissingen zodat er nog nieuwe informatie en nieuwe ideeën kunnen worden toegevoegd zolang het kan. Natuurlijk is er in de werkelijke wereld een eindtijd. Beslissingen uitstellen is de moeilijkste, moeilijker nog dan spelen. Geen beslissing nemen leidt tot onzekerheid, wat weer leidt tot angstige gevoelens, niet weten waar je aan toe bent.  

Dit zijn wat lastige dingen om direct toe te passen als je het niet gewend bent, dus ik maak er concrete handvatten van die jij kunt toepassen in je dagelijks leiderschap (voor jezelf en voor anderen)  

  1. Zorg voor heldere vragen (lost een antwoord op deze vraag het probleem werkelijk op) bij medewerkers en bij jezelf (coach mensen naar heldere vragen) en een zinvolle eindtijd (niet uit onrust zodat je ervan af bent, maar een werkelijke eindtijd).
  2. Gun mensen ruimte om te spelen zonder gestoord te worden en neem die zelf ook regelmatig.

De derde tip werd prachtig zichtbaar in het zogenoemde ‘Feestconcert’ van Lorenzo Viotti in het Concertgebouw december 2022. Niet persé een titel die me aansprak, maar de sfeer tijdens het concert des te meer. Iedereen liep na afloop met een grote lach op het gezicht naar buiten, na een concert van gevoel: ingetogenheid èn uitbundigheid, meeleven, verdriet èn vrolijke verbinding.  

En de derde tip voor leiderschap werd prachtig zichtbaar. De twee sopranen, zus Marina Viotti en Adriana Gonzales, beiden prachtige warme stemmen die raakten, hadden zo’n plezier in waar ze het meest van houdenhun vak, zingen voor publiek – dat het aanstekelijk was. Zo aanstekelijk dat Marina’s uitnodiging om mee te zingen notabene grif werd gevolgd – ik heb normaliter een broertje dood en negatieve associaties bij volgzaam meelopen maar ook ik zong van harte mee omdat zij het was. Ik zag niemand niet meedoen. Ze deelden hun plezier met het publiek, nodigden uit te delen in het plezier en bemoedigde door nog meer plezier te delen. 

Dus mijn derde tip is  

  1. Verleid door oprechte liefde voor je vak; deel je enthousiasme voor waar jij goed of het beste in bent, en laat anderen meedoen waar dat kan en bemoedig ze. 

Een volgende keer vertel ik je meer over creativiteit en waarom dat zo belangrijk voor je is. 

Tot dan, 

 Elodie  

Women Leaders Mastermind